Anna Jansson om organdonation, kärlek och Maria Wern

Hur fick du inspiration till Mitt hjärta är ditt?

Jag har arbetat 25 år som sjuksköterska med lungpatienter. Några av dem stod på väntelista för att få nya lungor av en donator. En del fick lyckan att återvända till ett mycket friskare liv, andra dog på väntelista. 2007 avled min man 56 år gammal i sviterna av en hjärtoperation. Han fick en propp i hjärnan och sen en blödning efter behandlingen. Det resulterade i att han blev hjärndöd. Det enda meningsfulla i kaos var att några andra fick möjligheten att leva tack vare att han var villig att donera.

Vad är du mest nöjd med i den här boken?

Spänningen och Dilemmat. Man forskar idag på om det är möjligt att odla fram mänskliga organ i grisar. Bristen på organ är stor. Om det lyckas skulle man få fram organ som inte stöttes av och den illegala handeln där fattiga människor säljer organ skulle upphöra. Det är fördelarna. Till nackdelarna hör att det kan finnas ett slumrande virus i grisarnas arvsmassa som skulle kunna aktiveras till en pandemi utan bot. Och vad skulle hända om de mänskliga cellerna vandrade till grisens hjärna och man får en blandning av djur och människa, då är det mord att slakta grisen. Djurrättsaktivister skulle absolut kunna ha synpunkter på det här.

Du föreläser i vårdetik, är det något som är närvarande när du skriver också?                    
Jag tycker att det är intressant med dilemman, att se ett problem ur flera vinklar och diskutera konsekvenserna av olika sätt att tänka.

Vad vill du att läsarna ska ta med sig från Mitt hjärta är ditt?

En stunds spänning och avkoppling och en önskan: Prata av omtanke med nära och kära hur du ställer dig till organdonation – om de skulle hamna i den situationen, att frågan ställs, är det en hjälp för dem i en mycket svår stund.

Du har sagt att din man som är psykolog är ett stort stöd i ditt skrivande. På vilket sätt stöttar han dig?

Han rättar upp alla stavfel i en första omgång ;-) och han hjälper mej att göra trovärdiga psykologiska porträtt av personerna inte minst när det gäller att förstå hur en mördare tänker. Och så går han ut med soporna ibland ;-)

Musik är väldigt viktigt för dig. Vad lyssnar du helst på när du skriver? Eller vill du ha tyst?

Då ska det vara tyst! Jag lyssnar på musik när jag kör bil.

Om Mitt hjärta är ditt skulle vara en låt, vilken skulle den vara?

Det är en visa med text av Nils Ferlin och melodi av Torgny Björk. Mitt hjärta är ditt, ditt hjärta är mitt och gråten är min när du gråter.

I dina böcker är döden ständigt närvarande, ändå beskriver du helst dina Maria Wern-deckare som kärleksromaner?

Ja, men främst är de spänningsromaner förstås. Jag vill att det ska finnas vänskap och kärlek och gärna en gnutta humor som kontrast till död och ondska. 

Varför är Gotland en så bra miljö för dina böcker?

För att det är en unik och underbar plats och för att jag är född och uppvuxen på ön. Som barn fick jag ibland följa med min pappa som jobbade på vägverket. Han var en fantastisk historieberättare och kunde det mesta om gårdarna vi passerade, anekdoter och gotlands historia. Min första bok dedicerade jag till min far den store historieberättaren.

Du är otroligt produktiv och skriver ju även barnböcker och feelgood. Mitt hjärta är ditt är tjugonde boken om Maria Wern. Vad är det roligaste med att skriva om Maria Wern?

Jag gillar att umgås med henne och jag hoppas att hon trivs i mitt sällskap. Hon är lite av en idealväninna och det lär bli många böcker till framöver.

 

Fem korta till Anna Jansson:

Egenskap jag är stolt över: jag har lätt att få kontakt med folk

Egenskap jag är mindre stolt över: min överskottsenergi

Bok jag återkommer till: Motza-älskaren av Torbjörn Säve. Det är ett mästerverk utan några skiljetecken. Jag läste den utan att ens märka det – helt uppslukad av gestaltningen.

Favoritprogram på tv: På spåret – jag blev tillfrågad av Björn Hellberg för länge sen om jag ville vara med och jag blev så rädd så jag sa nej. Har ångrat det lite grann nu när jag har en man som är fantastisk på att lista ut var vi är på väg.

Längtar efter just nu: Att min man ska komma hem så vi kan knäcka en flaska champagne – vi brukar göra det när vi har städat.

Intervjun gjordes i februari 2019

Topplista