Boktips

”Jag började gråta när jag skulle berätta om boken”

redaktionen 5 mars 2024

Lisa Ridzéns Tranorna flyger söderut är en roman det bubblar om just nu. Trots att det är hennes debut så har hon redan synts i Nyhetsmorgon, TV4, hyllats av recensenter i t ex SVTs Gokväll och krossat läsarnas hjärtan. Vi frågade hennes förläggare John Häggblom om varför han tror att den åldrande Bo fått läsarnas tårkanaler att flöda. tranorna_BG.jpg

Hur skulle du beskriva Tranorna flyger söderut?
Om man skulle dra själva storyn snabbt så är det en roman om den äldre mannen Bo som kämpar för att få behålla sin jämthund Sixten. Men samtidigt är den så mycket mer: det är en bok om åldrande, om att få åldras med värdighet, om de vänskaps- och kärleksrelationer som är viktiga för oss i våra liv, om relationen mellan far och son – och såklart en roman om en hunds stora betydelse för en ensam, äldre man. För mig var det läkande att få jobba med den här boken.

"Jag brukar säga att det här är Löpa varg möter Kaffe med mjölk med en twist av En man som heter Ove."

Varför tror du att den blivit en sådan succé? Vad är nyckeln?
Den berör så oerhört mycket! Som läsare känner du med Bo, han blir så levande för dig. Jag har inte varit med om en romankaraktär som berört läsare så mycket sedan jag jobbade med En man som heter Ove.

När förstod du att den skulle nå så många läsares hjärtan?
När jag skulle berätta om manuset för en kollega och började gråta och när en annan kollega läste manuset och också började gråta – då förstod jag att den här romanen hade något extra!

Vilka böcker skulle du jämföra Tranorna med?
Jag brukar säga att det här är Löpa varg möter Kaffe med mjölk med en twist av En man som heter Ove.

Tranorna flyger söderut

Lisa Ridzén 269 kr 269 kr Inbunden