Författarmöten

Karl Ove Knausgård – Ett litterärt fenomen

Redaktionen 27 mars 2024

Karl Ove Knausgård har seglat upp som en av de mest kontroversiella och hyllade författarna i vår tid. Med sin banbrytande stil och gripande ärlighet har Knausgård blivit ett litterärt fenomen. Nu är han aktuell med romanen Nattens skola, en fristående fortsättning på romanserien som inleddes med Morgonstjärnan, Vargarna från evighetens skog och Det tredje riket.

imagejlabk7.png

Fotograf: Magnus Liam Karlsson

En karriär med utmärkelser och kontroverser

Knausgård föddes år 1968 i Oslo, Norge. Han gjorde sin debut som författare år 1998 med Ut ur världen och blev den första debutanten som fick erhålla det norska Kritikerpriset. Efter sin debut har Knausgård skapat en sensationell litterär karriär. Han fick sitt stora genombrott med den självbiografiska serien Min kamp, som också är hans mest kända verk. Romansviten består av sex delar och skildrar Knausgårds mest intima och råa tankar, där varje del utforskar olika tidsperioder och teman från hans liv. Min kamp blev en internationell succé och år 2019 tilldelades Knausgård Svenska Akademins nordiska pris. Hans ärliga berättande har skapat flera debatter om integritet. Kontroverserna grundar sig i att Knausgård utelämnat personlig information om familj och vänner i Min kamp.

- Det är klart att hela Min kamp-projektet var väldigt svårt att göra, och det skapade mycket konflikter och problem. Folk blev sårade. Det var tufft, men …jag ångrar det inte. Det gör jag inte, säger Knausgård till Cafe.

Blev tillsammans med sin förläggare

Under flera år var Knausgård bosatt i Skåne innan han flyttade till sin nuvarande hemmaort, London. Idag är han gift med Michal Shavit som tidigare var hans brittiska förläggare. Tillsammans har de ett barn och från sin tidigare relation har Knausgård fyra barn. År 2020 publicerades romanen Morgonstjärnan som möttes av strålande kritik. Därefter har uppföljarna Vargarna från evighetens skog, Det tredje riket och Nattens skola bildat en uppskattad romanserie. I den senaste delen Nattens skola möter vi Kristian Hadeland år 1985, han har flyttat till London för att studera fotografi och möts av motgångar. Under tiden träffar Kristian flera människor som får stor inverkan på hans liv. Den andra delen av romanen utspelar sig 24 år senare. Kristian är numera en framgångsrik och högaktad konstnär. Har han nått alla sina drömmars mål? Var det värt priset? Nattens skola har fått ta emot lovord från de svenska kritikerna.

- En säreget läsvärd historia, som både skrämmer och lockar, skriver Skånska Dagbladet.

Nattens skola

Karl Ove Knausgård 319 kr 249 kr Inbunden

Alla böcker i serien

Morgonstjärnan

Karl Ove Knausgård 89 kr 89 kr

Vargarna från evighetens skog

Karl Ove Knausgård 89 kr 89 kr

Det tredje riket

Karl Ove Knausgård 89 kr 89 kr

Nattens skola

Karl Ove Knausgård 319 kr 249 kr

LÄS OCKSÅ: 

Niklas Natt och Dag

Åsa Hellberg

Anders de la Motte