Boktips

Finlitteratur längst fram i bokhyllan!

Redaktionen 27 januari 2022

Det är egentligen inte ett vedertaget begrepp det här med ”fin” och ”ful-litteratur” men ändå ett ord människor i litteraturvärlden använder sig av. Vare sig du anser dig vara en del av det "fin-litterära" sällskapet eller vill bli en del utav det så kommer här 8 perfekta boktips för dig.

content_finlitteratur.jpg

Vad är då ”finlitteratur? Enligt forskarna kännetecknas den av att läsningen utmanar läsaren. Denna så kallade utmaning utlöser psykologiska processer som är av stor vikt för att kunna identifiera sig med de känslor och upplevelser som skildras i böckerna. ”Kioskvältare” eller ”bästsäljare” anses inte ge samma effekt eftersom den klassas som förutsägbar och full av stereotyper. Med detta sagt så menar forskarna att ”bästsäljare” förstärker läsarens förväntningar i stället för att utmana dem. Så är du redo för en utmaning eller söker böcker som ska stå längst fram i bokhyllan för att imponera på andra finsmakare får du här 8 boktips som uppfyller kraven.

1. Att döda en härmtrast (To kill a mockingbird), Harper Lee
Boken är en av 1900-talets mest älskade och omdiskuterade romaner. Den hör till de amerikanska klassikerna och ett måste att läsa om du gillar hållbart språk och en stark historia.

Att döda en härmtrast

Harper Lee 229 kr 229 kr Inbunden

2. Utvandrarna, Vilhelm Moberg
En svensk klassiker utav rang, har du inte läst denna tidlösa kärlekshistoria bör du göra det nu på en gång. Vill du "fuska" går den här episka klassikern på bio just nu.

Utvandrarna

Vilhelm Moberg 79 kr 79 kr Pocket

3. Bleknande berg, Kazuo Ishiguro
Det här är nobelpristagaren Kazuo Ishiguros debutbok. Bleknande berg gjorde honom omedelbart till en av den engelska litteraturens mest intressanta namn. Boken har en stark närvarokänsla och är en känslointensiv historia. En "måste läsa" bok!

Bleknande berg

Kazuo Ishiguro 209 kr 209 kr Kartonnage

4. Hundra år av ensamhet, Gabriel García Márquez. Nyöversättning av Lina Wolff
Ett ikoniskt verk som beskrivs som litteratur så nära magi man kan komma. Hundra år av ensamhet är ett av de mest betydande verken inom den latinamerikanska magiska realismen, och har översatts till fler än 30 språk. Vi säger bara MISSA INTE!

Hundra år av ensamhet

199 kr 199 kr Inbunden

5. Pesten, Albert Camus
En skrämmande aktuell roman från 1947 om rädsla, mod och motstånd. Älskar du ett språk där varje ord ger en mening till handlingen rekommenderar vi den här boken starkt, ett mästerverk!

Pesten

Albert Camus 239 kr 239 kr Inbunden

6. Möss och människor, John Steinbeck
Möss och människor är en gripande skildring av människans svårigheter att överleva i en brutal värld, det är en tidlös klassiker. Boken berör och fängslar samtidigt som den skildrar vad det egentligen betyder att vara människa. Älskar du målande naturbeskrivningar och intresseväckande karaktärer är detta boken för dig.

Möss och människor

John Steinbeck 79 kr 79 kr Pocket

7. Jakobsböckerna, Olga Tokarczuk
Ett myllrande mästerverk! Boken beskrivs som storslagen, fascinerande, enastående och underhållande. Vill du ha en läsupplevelse som ger dig en överväldigande beskrivning av platser, människor, kulturer, idéer och mystik rekommenderar vi verkligen den här boken.

Jakobsböckerna

Olga Tokarczuk 299 kr 299 kr Inbunden

8. Små dygder, Natalia Ginzburg
Det är i ett fascistiskt Italien som bas som författaren Natalia Ginzburg skriver om det specifika och det allmänna, det stora och det lilla. Essäsamlingen Små dygder recenseras så här i Sydsvenskan: "Natalia Ginzburgs råd skulle kunna ge oss en bättre värld. Essäer skrivna med så lätt hand att de känns som ett förtroligt samtal med en god vän." Vi tycker att det räcker gott för att beskriva varför du ska läsa den här samlingen.

Små dygder

Natalia Ginzburg 239 kr 239 kr Inbunden