Boktips

Påskekrim – 8 deckartips inför påskhelgen!

REDAKTIONEN 25 MARS 2024

Den norska traditionen påskekrim, att läsa deckare under påskledigheten, har tagit sig över statsgränsen och vandrat in på svensk mark. Och vad passar egentligen bättre än att läsa en kriminalroman under ledigheten? Vi välkomnar den norska traditionen och tipsar om både nya och gamla deckarfavoriter!  

paskekrim_huvudbild.jpg

1. Käraste Lena av Ninni Schulmann

Käraste Lena är den andra efterlängtade delen i Ninni Schulmanns hyllade Siljaserie. Det är hösten 1983 när 31-åriga Lena hittas avliden i sitt hem. Omständigheterna kring mordet pekar på självmord, men föräldrarna tror inte att Lena skulle ta sitt eget liv. När f.d. polisen Ingrid Wolt tar sig an fallet dröjer det inte länge innan hon upptäcker att Lena hade mörka hemligheter och att flera i hennes närhet ville se henne död ...

Käraste Lena

Ninni Schulman 269 kr 199 kr Inbunden

2. Sju kvadrat med lås av Jussi Adler-Olsen

Finns det ett bättre sätt att spendera påsken med att läsa den rafflande och överraskande finalen av den internationella dundersuccén, Avdeling Q? Det tror vi knappast! Det brutala spikpistolfallet från 15 år sedan har äntligen kommit ikapp Carl Mørck och han möter falska anklagelser om narkotikasmuggling och dödshot. Men vem är det egentligen som har satt ett pris på hans huvud? Medan Carl kämpar mot sin dolda fiendes hantlangar besluter sig Avdelning Q att gå till botten med det invecklade spikstolsfallet. 

Sju kvadrat med lås

Jussi Adler-Olsen 269 kr 269 kr Inbunden

3. Klubben av Christian Unge

Klubben är inledningen till en ny rafflande serie om polisen Hanna Mansouri. När en naken man upptäcks död i centrala Stockholm, avslöjas att han är VD för en av världens ledande streamingtjänster. Frågan är: hur och varför har han mött sitt öde? Hanna står inför den komplexa utmaningen att lösa fallet ... Klubben är en spännande polisdeckare som är fullspäckad med hemligheter och dramatik.

Klubben

Christian Unge 279 kr 249 kr Inbunden

4. Tiga som muren av Maria Adolfsson

I Maria Adolfssons senaste bok från den framgångsrika Doggerland-serien får kriminalinspektören Karen Eiken Friis ett nytt mysterium att utreda. Hon befinner sig med sin familj på Noorö för att fira midsommar tillsammans med släkten, men får ett samtal om ett försvinnande och bestämmer sig för att hjälpa de lokala kollegorna att lösa fallet. Samtidigt har Karens syster journalisten Helena gräva i något som utsätter henne för hot. Och det enda sättet att få bevis för att undanröja hotet är med Karens hjälp, och en resa till Sverige ... Maria Adolfssons briljanta spänningsuppbyggnad får en att hålla andan.

Tiga som muren

Maria Adolfsson 269 kr 269 kr Inbunden

5. Ingen du älskar kan dö av Anna Platt

Anna Platt välkomnas in i påskekrimtraditionens värme med sin rysligt skickliga spänningsdebut Ingen du älskar kan dö.

I Årets Bok-nominerade Ingen du älskar kan dö vävs tre livsöden samman av ett brott. Lena har lämnat ett trasigt äktenskap bakom sig i Sverige för att uppfylla sin dröm om att öppna ett pensionat på Mallorca. Men på hennes nya tomt hittas en död kropp och en pulshöjande historia sätts i rullning.

Ingen du älskar kan dö

Anna Platt 269 kr 269 kr Inbunden

6. Döden på Château des Livres av Katarina Bivald

Katarina Bivalds Döden på Château des Livres är den andra fristående deckaren om författaren Berit Gardner. En charmig kriminalroman som förenar god mat, vin och ett franskt slott med en spännande mordgåta. Ett förstklassigt skildrat mysterium som för tankarna till klassiker av Agatha Christie och Morden i midsomer. I Berit Gardners sällskap får du en garanterat händelserik påsk!

Döden på Château des Livres

Katarina Bivald 269 kr 269 kr Inbunden

7. Händelser vid vatten av Kersin Ekman

Kerstin Ekmans Händelser vid vattnet vann Augustpriset 1993. Och den håller än. Den tidlösa bladvändaren om mordmysteriet vid den norrländska byn Svartvattnet har hänfört sedan dess utgivning. Kerstin Ekman varvar spänning med djup som få andra författare kan göra. Att boken har kallats för den bästa svenska deckaren genom tiderna överraskar inte.

På början av 1970-talet drabbas den utdöende norrländska byn Svartvattnet av ett fruktansvärt brott. Det kommer dröja arton år innan sanningen bakom händelsen visar sig – och det blir farligt igen i myrlandet ... 

Händelser vid vatten

Kerstin Ekman 179 kr 179 kr Storpocket

8. En förlorad sommar av Victor Pavic Lundberg

Njut av din påskledighet medan du läser om journalisten Loa Bergmans avbrutna sommarsemester.

I En förlorad sommar får Loa ett oroligt samtal från hans mamma som får honom att ställa in sin semester och återvända till sina hemtrakter. En ung kvinna har spårlöst försvunnit och Loa skickas av tidningen för att bevaka fallet. Så görs ett oväntat fynd. När Loas kollega Danijela Mirkovic kommer över ett annat trettioettårigt olöst försvinnande upptäcker hon förbryllande kopplingar mellan fallen. Finns det något samband …?

En förlorad sommar

Victor Pavic Lundberg 279 kr 279 kr Inbunden

LÄS OCKSÅ:

Redaktionen tipsar 

Snackisar 

Härlig feelgood