Boktips

Våra bästa boktips för #boktober

REDAKTIONEN 2 OKTOBER 2023

Bokhändelsen #boktober har som syfte att sprida inspiration och läsglädje under oktober. Här är redaktionens bästa boktips för #boktober. Hoppas du hittar några favoriter att njuta av under månaden!

image2bim2.png

Foto: Shutterstock

Helena Pettersson, redaktör

Jag tipsar om: Systrarna av Jonas Hassen Khemiri

Nytt mästerverk av Augustprisvinnaren Jonas Hassen Khemiri!

När de mytomspunna Mikkolasystrarna flyttar till Jonas kvarter börjar det hända saker. Systrarna springer fritt som vilda kattungar, och det går rykten om att deras mamma med de höga klackarna är prostituerad. Jonas blir vän med den karismatiska och vackra mellansystern Evelyn. Men han vet inget om förbannelsen … Bokrecensenterna tippar på ett nytt Augustpris för Jonas Hassen Khemiri och anser att Systrarna är hans bästa roman hittills. Jag kan bara hålla med, för trots att boken är lång så är det en roman man vill stanna kvar i!

Systrarna

Jonas Hassen Khemiri 299 kr 299 kr

Sophie Kameús, redaktör

Jag tipsar om: Estrid Ericson. En biografi av Estrid Ericson

För några år sedan besökte jag permanentutställningen om Estrid Ericson i Hjo, staden där hon är född, och sedan dess har jag fascinerats av henne och hennes livsverk, Svenskt Tenn i Stockholm. Och i biografin om henne får jag mitt lystmäte, den är verkligen magnifik! 

Estrid Ericson − en biografi

Hedvig Hedqvist 359 kr 359 kr

Dominique Lahovary, redaktör

Jag tipsar om: Brandmannen av Ulf Kvensler

Ulf Kvensler är psykologiska spänningsromanens mästare. Brandmannen, Liksom i den fenomenala Sarek lyckas Ulf Kvensler inte bara fånga mig från första sidan, han håller mig stenhårt fast genom de drygt 400 sidorna. Fullständigt gastkramande läsning som passar att läsa under #boktober!

Brandmannen

Ulf Kvensler 269 kr 269 kr

Kerstin Engdahl, redaktör

Jag tipsar om: I cirkelns mitt av Arne Dahl

Kvalitetsspänning i toppklass! I cirkelns mitt är den ruggigt spännande första delen i Arne Dahls nya serie om kriminalkommissarie Eva Nyman och polisgruppen Nova.

Russell Rothman, innehållsproducent

Jag tipsar om: Ödet och hoppet av Niklas Natt och Dag

En fullkomligt episk historisk roman med riddare, maktspel och kärlek. Ja, allt man kan önska sig i en medeltida berättelse. Dessutom är den baserad på författarens egen släkthistoria, om det ökända yxmordet av Måns Bengtsson (från ätten som senare blev känd som Natt och Dag) på upprorsmannen Engelbrekt Engelbrektsson år 1436. Det har tagit nästan 600 år för berättelsen att skildras i fiktionens fantastiska värld. Och ett rent nöje är den att läsa!

Missa inte vår intervju med Niklas Natt och Dag om Ödet och hoppet.

Ödet och hoppet

Niklas Natt och Dag 269 kr 269 kr

Annette Nordberg, Art Director

Jag tipsar om: Huset på Riveran av Nastsha Lester

En riktigt bra andra världskriget skildring om de människor som jobbade för att rädda konstskatterna i Louvren blandat med en nutida historia.

Den här boken är spännande, realistisk, romantisk och sorglig. Det går inte att sluta läsa!

Huset på Rivieran

Natasha Lester 269 kr 269 kr

Petra Nuhma, marknadsansvarig

Jag tipsar om: Aldrig släppa taget av Tilda Boisen & Frida Boisen

Lika gripande som viktig läsning. En sann berättelse om en tonåring på väg in i vuxenlivet som kämpar för att förstå och acceptera sig själv och sina känslor, om föräldrar som kämpar för sin dotters liv och om en lillebror som står bredvid och se en syster han älskar, hata sig själv.

Aldrig släppa taget

Tilda Boisen, Frida Boisen 299 kr 299 kr

Molly Nilsson, webbanalytiker

Jag tipsar om: Mina sju ex av Lucy Vine

Efter en sommar på det litterära spåret är jag sugen på rappt, roligt och lättsmält! Det är som en ventil för mig att alltid få in lite Romance i min läslista. Detta TikTok-fenomen handlar om Esther som tack vare att hon på måfå bläddrar igenom ett magasin inser att någonstans bland hennes sju ex fanns egentligen Den rätta. I jakt på kärleken söker hon upp dem alla; första kärleken, KK-relationen, jobbmisstaget, reboundet, the one that got away, idioten och den seriösa. Vad kan gå fel med att träffa dem igen?

Mina sju ex

Lucy Vine 239 kr 239 kr
Clara Wallin, praktikant
 
Jag tipsar om: Dit floden för dig av Shelley Read

Victoria lever och arbetar på en persikofarm omringad av destruktiva män. Dit floden för dig är en bok skriven ur ett förstapersonsperspektiv, den är otroligt vacker och gripande. Jag ville inte att den skulle ta slut.

Dit floden för dig

Shelley Read 239 kr 239 kr

Johanna Stenius, teamleader digitala redaktionen

Jag tipsar om: De fenomenala fruntimren på Grand Hotel av Ruth Kvarnström-Jones

Jag älskar väl reserarchad modern kvinnohistoria och den här romanen som har sin kärna i det anrika Grand Hotel i Stockholm är ett praktexempel! Spännande, lärorikt, dramatisk och välskrivet om starka kvinnor under en förändringens tid då förutsättningarna var minst sagt utmanande. För alla som älskar Katarina Widholms Betty-serie är det här en perfekt nästa bok.