Aktuellt

“Det här är kronjuvelen av pris i hela världen, jag är så glad!”

Redaktionen 29 september 2023

Tina_H_2.jpgFolk som sår i snö vinner Årets Bok 2023

Tina Harnesk är vinnare av Årets Bok 2023. Med sin fantastiska debutroman “Folk som sår i snö” fångade hon svenska folkets intresse. 

Hur fick du veta att du vunnit priset?

– Förlaget ringde på Facetime, jag trodde att det handlade om något helt annat och svarade “tjoho” som svar på ett annat projekt vi jobbar med. De stirrade på mig med sammanbitna blickar och jag fattade ingenting. När de sa att jag vunnit så började jag gråta. Jag hade mina barn hemma och de blev oroliga och sa,” mamma vad har hänt?” samtidigt som de kramade mina ben. “Det har hänt något jätteroligt, mamma gråter för hon är glad” svarade jag. Men barnen bara tittade på mig som om jag var tokig, de hade aldrig hört något liknande i hela sina liv. Det har absolut inte på något sätt sjunkit in än, och det kommer det nog aldrig göra. Det här är kronjuvelen av pris i hela världen, jag är så glad!

Vad betyder vinsten för dig?

– Det är en otrolig bekräftelse på att man är inne på något folk vill att man ska fortsätta med. Det står mycket på spel när det är ens debut, det mottagandet jag fått gör mig mer motiverad till att skriva. Sen betyder det jättemycket av andra anledningar också, dels för att ljuset faller på vår sameby och berättelserna här uppifrån. Men också för att den bärande karaktären Máriddja är ett hopkok av flera kvinnor jag älskar. Det blir ett kvitto till de också “se här, se hur världen tar emot er mina älsklingar”

Berätta om hur ditt liv förändrats av framgångarna med ”Folk som sår i snö”?

– Det har förändrats helt, på ett bra sätt. Jag får göra precis det jag drömt om i hela mitt liv och det jag mest av allt vill göra. Jag jobbar hemifrån och hasar runt i långkalsonger här på mitt berg. Det är så fint när man skriver, det är inte bara det som kommer ner på papper. Det är alla tankar och känslor som tillhör processen. Det är så mycket mer än att bara skriva. Lättgjort när jag bor så fint som jag gör, jag bor ju mitt i skogen, det är ju helt otroligt! Jag har även slutat jobba på biblioteket, jag saknar det dock. Det är tur att Instagram finns med Bookstagram och olika bokcirklar så jag får chansen att fortsätta prata om litteratur.

Varifrån kom idén till “Folk som sår i snö”?

– Det var många saker som hände samtidigt som inspirerade mig till handlingen. Pandemin och hur den påverkade de gamla människorna var en stor del. De gamla i den samiska kulturen är otroligt viktiga och att vara avstängd från dem var vedervärdigt.
Jag var djupt deprimerad när jag skrev boken. Boken blev som någon slags tillflyktsort, mitt “happyplace” som jag kunde fly till. Jag tror att det var meningen att boken skulle komma just då. Alla svar staplades på varandra och jag hann nästan inte med att skriva för den gjorde det av sig själv. 

Vad är det bästa med boken enligt dig?

– Boken är min förstfödda bokbebis. Jag är glad att jag fått nedtecknat lite av min familjs berättartraditioner för att bevara dem. Samerna har en stark berättartradition men bara en liten del av det är nedtecknat. Sen tycker jag att det är jättekul att min tokiga Máriddja nått fram till så många läsare. 

Varför har läsarna röstat fram boken till årets bok? 

– Det var då inte den jag trodde skulle vinna. Jag har ju engagerat mig lika mycket som alla andra i det här och suttit och gissat vinnare. Men jag hoppas det är för att boken har talat till något inom människor. Att de blivit berörda och tycker om hur jag skriver. 

Har du fått någon rolig läsarreaktion?

– Boken inspirerade faktiskt Stina Wollter till att måla en tavla, jag höll på att tuppa av. Stina Wollter sände live på Instagram där hon grät, målande och pratade om boken. Då var jag nästan tvungen att andas i en pappåse en stund, skrattar Tina Harnesk. 

Det är så roligt när det man gör kan väcka andras kreativitet. Alla läsningar är unika och det är det som är så fantastiskt med litteratur.

Kan du avslöja något om framtiden, har du några fler skrivprojekt på gång?

– Jag skriver på för fullt och nu kommer jag aldrig sluta. Det kommer en bok inom kort, eller i bokvärlds-språk inom kort…

Folk som sår i snö

Tina Harnesk 249 kr 249 kr

Vi säger också stort grattis till Årets Bok-vinnaren 2021, Ann-Helén Laestadius som hamnar på andra plats med boken Straff.

Straff

Ann-Helén Laestadius 269 kr 269 kr

Och på tredje plats hamnar den underbara boken Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin, stort grattis!

Färskt vatten till blommorna

Valérie Perrin 259 kr 259 kr

Köp nominerade böckerna här

Au revoir Agneta

Emma Hamberg 269 kr 269 kr

Straff

Ann-Helén Laestadius 269 kr 269 kr

Kvinna sedd bakifrån

Jesper Wung-Sung 259 kr 259 kr

Ingen du älskar kan dö

Anna Platt 269 kr 269 kr

Levande och döda

Christoffer Carlsson 269 kr 269 kr