Årets Bok

Grattis Martina Haag - läsarna har sagt sitt!

Redaktionen 9 september 2016

Martina Haag

Den första och självklara frågan är förstås: Hur känns det? Vad tänkte du när du fick beskedet att Det är något som inte stämmer hade vunnit Årets Bok?

Tack, jag blev enormt glad, det känns extra pampigt att det just är läsarnas pris.

Boken har ju ända sedan den kom ut fått mycket publicitet och ett positivt mottagande. Anade du att den också skulle bli framröstad till Årets Bok?

Nej, det var ju sådan otroligt stark konkurrens. Det var ju inte bara att min bok skulle jämföras med de bästa svenska romanerna, t ex Elin Olofssons Gånglåt, utan att den också tävlade mot utländska storheter som Elena Ferrantes Min fantastiska väninna.

Din bok har väckt starka känslor hos läsarna, är det något som du har märkt av?

Ja, jag blir dagligen stoppad på gatan och får också massor av brev från människor som har läst boken och gått igenom liknande saker som Petra. Många har just skrivit det, att jag har satt ord på deras upplevelse och kunnat hjälpa dem i deras sorgearbete, vilket känns jättefint. Men jag har också fått brev från män och kvinnor som varit i Anders situation, och som nu fått förståelse för hur det kan se ut ur ett annat perspektiv.

Vad känner du dig själv mest nöjd med när det gäller boken? 

Att det ens blev en bok, den var så svår att skriva. Och omslaget, fast det är inte jag som har gjort det. Det är Lotta Kühlhorn som har formgivit, men det är fint att man kliver in i Anders jacka när man börjar läsa, och när man är klar med boken och lämnar den, kliver man också ut ur jackan. 

Hösten och vintern då? Vad har du på gång nu?

Jag har precis släppt en kokbok, Du är min bästa vän och jag tycker så mycket om att komma på middag hos dig. Och så skriver jag på en ny roman. 

Vad läser du just nu?

Mats Strandbergs Monstret i natten (för min 8-åring). Samt Malin Persson Giolitos Störst av allt. Samt Amy Schumers The girl with the lower back tattoo. Samt Stephen Kings On writing. Samt Marianne Rundströms Passé: de ofrivilliga pensionärerna. 

Vad ligger näst på tur i Att läsa-högen?

Alla de böcker som var nominerade till Årets bok, men som jag ännu inte har hunnit läsa.

Vad är det bästa du läst någonsin/vilken bok rekommenderar du alltid till folk?

Expeditionen, min kärlekshistoria. Av min lillasyster Bea Uusma. Den vann Augustpriset, så det är inte bara jag som tycker att det är bra.

Vilken bok kommer du ge bort i julklapp i år?

Min kokbok, haha.