Aktuellt

Livsnjutning för alla som älskade Je m'appelle Agneta!

Redaktionen 25 april 2022

”Ta min hand, så kliver vi tillsammans rätt in i Frankrike. Låt oss gemensamt dyka ner i smör, vin, socker, färgsprakande grönsaker, lummiga aprikoslundar, mjuka ostar, ljumma nätter utan slut, dansa på borden, flambera, öppna alla våra dörrar på vid gavel så att vi kan utforska detta franska sätt att äta och leva. Varmt välkommen till Au pif!, kokboken som tackar ja till allt!Emma-Hamberg_pressfoto_5.jpg

Pilgrimsmusslor med rabarber, lök och selleri

Pétoncles à la rhubarbe, oignon et céleri

Det är inte dumt att fylla år! Särskilt inte när en födelsedagspresent är att få åka med sin kille till Paris och äta på Le Chateaubriand! En bistro som inte ser så mycket ut för världen, men tänk så fel man kan ha. Le Chateaubriand är sin egen värld när det gäller mat. Du får inte beställa vad du ska äta, utan bara snällt sätta dig och så langas rätt efter rätt fram. Du kommer kunna räkna till minst elva, och våga inte yppa något om glutenintolerans eller veganism, då får du gå hem. En av rätterna var lite mer magisk än alla de andra. Och vi tror att det var ungefär det här vi åt. Den är en liten rätt, något av en aptitretare. Hur som helst är den fenomenalt god och inte ett dugg svår. Lite så som man vill att livet och en kväll i Paris ska vara, eller hur?

Pilgrimsmusslor-med-rabarber,-lök-och-selleri.jpg

4 personer

8 kammusslor (två per skalle blir bra)

1 dl finhackad rabarber

1 dl finhackad stjälkselleri

1/2 dl finhackad schalottenlök

lite smör och olivolja

Dressing:

1 msk citronsaft

1 tsk sherryvinäger

svartpeppar

salt

  • Det ska vara en del selleri, en del rabarber och en halv del schalottenlök. Det är riktmärket om du vill göra för fler människor. Om säsongen inte tillåter rabarber kan du ta riktigt sura gröna äpplen, typ Granny Smith. Blanda allt detta finhackade i en bunke, och häll INTE på dressingen förrän ni precis ska äta (saltet får grönsakerna att vattna ur sig och det vill vi inte ska hända!).
  • Tina kammusslorna och stek på medelhög värme i smöroljan tills båda sidorna får färg. De ska inte genomstekas, då blir det så trist. NU kan du blanda grönsakshacket med dressingen och lägga en liten hög på tallriken, placera två kammusslor över det hela och: klart!

PS: Om du inte hittar kammusslor så går det riktigt bra att byta ut dem mot god tonfisk. På burk eller grillad!

Pilgrimsmusslor-med-rabarber,-lök-och-selleri-2.jpg

Au pif! : franska recept och små berättelser

Emma Hamberg 349 kr 349 kr

LÄS OCKSÅ:

Kan du läsa dig till lycka och ro?

Vi har träffat Conny Palmkvist

Det våras i köket