Boktips

Boktips när du vill läsa riktigt länge: 8 tegelstenar

Redaktionen 29 februari 2024

Ibland är en bok så bra att man aldrig vill att den tar slut - och då är det ju bra om den är riiiktigt lång. Månadens Bok har listat 7 tjocka tegelstenar med 500+ sidor för långa och berörande läsupplevelser. 

tegelsten_huvudbild.jpg

Bild: Shutterstock

1. När en man faller av Klara Krantz

Sidor: 696

En gripande berättelse om hur en historisk händelse påverkar en familj i flera led. 28 februari 1986 mördas Olof Palme. Ett mord som gör skällvågor i hela världen och förändra Sveriges historia. I en säng ligger Klara - även hennes liv kommer att förändras för alltid. Hennes farfar, journalisten Lars Krantz, vigde sitt liv åt mordet, men fördes med tiden allt djupare in i konspirationsteorier. När hon blir förälder själv ställs hon inför frågor om arv, förtroende och självinsikt.

När en man faller

Klara Krantz 289 kr 289 kr Kartonnage

2. Systrarna av Jonas Hassen Khemiri

Sidor: 736

Mikkolasystrarna flyttar till Jonas kvarter, och rykten börjar cirkulera kring deras omsusade liv. Jonas blir vän med Evelyn, den vackra mellansystern, och gradvis avslöjas kopplingarna mellan systrarna och hans egen familjs förflutna. Berättelsen sträcker sig över trettio år och skildrar livets förvecklingar, från nyårsfester och Jas-krascher till kärlekshistorier och vänförluster. Familjemyter och en påstådd förbannelse väver samman deras öden i denna episka familjesaga som sträcker sig över flera kontinenter. Systrarna utforskar teman som främlingskap, flykt och kollisionen mellan drömmar och verklighet.

Systrarna

Jonas Hassen Khemiri 299 kr 299 kr Inbunden

3. Atlas: Historien om Pa Salt av Lucinda Riley

Sidor: 688 

Sista och avslutande delen i älskade Lucinda Rileys De sju systrarna-serien, som avslutades av hennes son Harry Whittaker efter hennes tidiga bortgång. Systrarna samlas på Titan för att ta ett sista farväl av den gåtfulla fadern Pa Salt. Överlämnandet av nyckeln till deras förflutna till den sjunde systern ger upphov till nya frågor och konfronterar systrarna med insikten att de knappt kände sin far. Hans länge begravda hemligheter påverkar fortfarande deras liv på oväntade sätt.

Atlas : historien om Pa Salt

Lucinda Riley,Harry Whittaker 179 kr 179 kr

4. Pestnätter av Orhan Pamuk

Sidor: 750 

Nobelpristagaren Orhan Pamuk utforskar pandemins effekter och det ottomanska rikets fall i sin historiska detektivroman Pestnätter. Berättelsen utspelar sig på ön Minger, den tjugonionde staten i det ottomanska riket, år 1901. Ön, med en mångfald av invånare, drabbas av pesten. Ett kungligt skepp anländer med prinsessan Pakize, doktor Nuri och kemisten Bonkowski pasja, alla med ett viktigt uppdrag. En vecka fylld av mystik, kärlek, rädsla, skandaler och mord tar sin början när pesten hotar att lamslå ön, och frågan om skulden blir central. 

Pestnätter

Orhan Pamuk 349 kr 349 kr Inbunden

5. Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr

Sidor: 595 

Enastående Ljuset vi inte ser vann Pulitzerpriset, Carnegie-medalj och ABIA-vinnare och finns nu som Netflix. Berättelsen följer den blinda franska flickan Marie-Laure och barnhemspojken Werner i Tyskland under andra världskriget. Deras öden förenas i den krigshärjade staden Saint-Malo, och boken utforskar kampen för överlevnad mot alla odds. En gripande historia om grymhet och godhet mitt under krigets fasor.

Ljuset vi inte ser

Anthony Doerr 229 kr 229 kr Mjukband

6. Samlade verk av Lydia Sandgren

Sidor: 689 

Lydia Sandgrens Augustprisvinnande roman är en familjeskildring som sträcker sig över två generationer där vi får följa familjens liv i Göteborg och Paris från 1970-talet fram till idag. En roman om djup kärlek, mångårig vänskap och konst. Dessutom är det en storslagen Göteborgsskildring och en kärlekshyllning till litteratur.

Samlade verk

Lydia Sandgren 219 kr 219 kr Inbunden

7. Holly av Stephen King 

Sidor: 592 

Den som känner Stephen Kings författarskap väl vet att man ofta kan förvänta sig att han skriver en tegelsten, och Holly är inget undantag. Vi följer privatdetektiven Holly som får oroande samtal från en kvinna vars dotter, Bonnie, försvunnit spårlöst. Trots sina egna påfrestningar och ett nytt fall tar Holly sig an fallet. Bonnie är inte det enda försvinnandet från kvarteret. Finns det någon koppling mellan de mystiska försvinnanden? Så gör Holly en märklig upptäckt på övervakningsfilmen …

Holly

Stephen King 279 kr 279 kr Inbunden

8. Tre av Valérie Perrin

Sidor: 520

Älskade du också Färskt vatten till blommorna? I så fall vill du såklart läsa Valérie Perrins nya bok (som också kvalificeras som en tegelsten på 500+ sidor!). Virginie, Adrien, och Etienne, barndomsvänner som en gång hade en stark pakt om att lämna sin småstad och bo tillsammans i Paris, har vuxit ifrån varandra. År 2017, när Virginie som nu är journalist, täcker ett mordfall för tidningen som involverar en bil från vännernas förflutna, väcks gamla minnen till liv. Boken utforskar vad som hände med deras starka vänskap och avslöjar överraskande sanningar om deras förflutna. Valérie Perrin berättar ömsint om livets oförutsägbarhet, och rör teman som vänskap, kärlek, skam och hopp.

Tre

Valérie Perrin 269 kr 269 kr Inbunden

LÄS OCKSÅ: 

Drabbande livsöden - 11 starka biografier

Romaner och deckare för djurvänner!

5 ungdomsböcker vuxna vill smygläsa