Författarmöten

Denise Rudberg: Det var mer rajtantanjan ...

Redaktionen 22 november 2024

Nu kommer Denise Rudberg med andra fristående delen Killer Queen i sin 1970-talsserie Queen. För Månadens bok berättar hon om vad hon saknar från 1970-talet, sin dolda talang och vilken historisk kvinna hon skulle vilja vara.bg-denise-rudberg_673f57712c76a.jpg

Hur fick du idén till din senaste spänningsserie Queen?

- Fröet såddes i samband med att jag blev tillfrågad att sommarprata 2021. Under skrivandet av detta blev jag plågsamt varse att jag knappt hade några minnen från min uppväxttid, bara fragmentariska ögonblick. Det ledde till att jag började gräva i 70-talet och det som hade präglat mina föräldrar i deras respektive roller. Jag blev som besatt och insåg att jag var tvungen att skriva om detta. Om 70-talet och allt det jag hade så lite kunskap om. Det politiska läget, världshändelser, kvinnans frigörelse genom bla Grupp 8 och allt därtill. Det blev också en djupdykning i hur det var att vara ett litet barn i allt detta.

"Det har visat sig att jag är riktigt bra på att skjuta med pistol"

Vad vill du att läsaren tar med sig från Killer Queen?

- Att 70-talet ligger oss så nära samtidigt som så mycket har hänt. Eller lite. Mäns våld mot kvinnor är fortfarande ett mycket stort samhällsproblem som vi inte verkar komma till bukt med. Världen brinner i likhet som med oroligheterna i världen då, med terrorattentat och en orolig världsekonomi. Det känns som att skivan upp repar sig och det är viktigt att minnas. Kanske kan vi också därigenom få lite hopp, att det kommer att bli bra igen. Som det blev då, för femtio år sedan. 

Flera av dina spännings-serier utspelar i Stockholm i historisk tid. Är du en nostalgisk person?

- Ja, jag är en inbiten nostalgiker. Jag älskar att kunna koppla ihop det historiska med nutiden, för mig gör det att allt får en mening. Det är tryggt för mig att kunna luta mig i.

Killer Queen utspelar sig under 1970-talet när du föddes och växte upp (delvis). Vad saknar du från den tiden?

- Kanske den lite krassa jävlaranamma-attityden. Man var inte like omständlig och knusslig som idag, inte lika ängslig i hur allt skulle vara. Det var lite mer rajtantajtan och nu kör vi.

Vad saknar du absolut inte från den tiden?

- Kvinnans roll var ju tänkt att vara mer jämställd männens, men i praktiken var det inte så. Det var fortfarande en stark sexistisk attityd på arbetsplatser och överallt i samhället. 

Av alla romaner du skrivit, har du någon karaktär som ligger dig extra varmt om
hjärtat?

- Det är som att välja mellan mina barn, men Karin Johansson, Marianne Jidhoff och Signe är nog de som jag kommit allra närmast. När de gråter, gråter jag. När de är glada blir jag varm i hjärtat. 

Om Killer Queen var en drink, vilken skulle det vara?

-Ett hundra procent en Campari Juice. Kanske också en Rom och Cola.

Eftersom flera av dina spänningsromaner har kvinnliga karaktärer i huvudrollerna och utspelar sig i historisk tid – vilken historisk kvinna skulle du vilja vara och varför?

- Enid Blyton! Ingen annan författare har haft en så stark påverkan på mig som hon. Och så utskälld som hon var under många många år, skämmes på alla som tyckte att hennes böcker skulle svartlistas från biblioteken. Enid var en otrolig inspiratör för barns läsglädje och dessutom långt före sin tid i att skapa mångfacetterade karaktärer som tex Georgina/George Quentin i Fem-gänget som var både queer och modig och ganska långt ifrån de traditionella normerna om hur en ung flicka skulle vara. 

Killer Queen innehåller både konspirationer och mörkläggningar. Har du någon själv någon favoritkonspiration (någon kul, knäpp eller som gör dig extra nyfiken tex)?

- Ojojoj, don’t get me started … men om jag ska välja en så börjar den med Boforsaffären och slutar vid Palmemordet. Utan att säga för mycket …

Vilka tre böcker vill du ge bort i julklapp och till vilka?

 - Det blir tre självklara favoriter: Katarina Wennstams Död mans kvinna. Anders De La Mottes Rostskogen och avslutningsvis Anna-Karin Selbergs makalöst välskrivna Utsidans klass. 

Killer queen

Denise Rudberg 289 kr 199 kr Inbunden

Denise Rudberg

Född: 19 juni 1971

Bor: På Östermalm i Stockholm

Familj: Maken Henrik, barnen Calle och Loppsan samt bonusbarnen Hubert och Adrian. 

Författare du alltid läser: Margret Atwood 

Bok som gjort avtryck: Maken av Gun-Britts Sundström som publicerades 1976.

Vill läsa härnäst: Sista och avslutande delen i Henrik Berggrens trilogi om Sverige under andra världskriget, Landet utanför

Beskriv dig själv med tre ord: Lojal, snabb och lat. 

Dold talang: Det har visat sig att jag är riktigt bra på att skjuta med pistol. 

Motto: Var tacksam för att du lever, varje dag, i alla dina beslut. För motsatsen är så väldigt tråkig.

LÄS OCKSÅ:

Ruth Kvarnström Jones

Emma Hamberg

Denise Rudberg om Dancing Queen