Författarporträtt
Denise Rudberg: "Nästan som att ge mig och min mamma en ny chans"
Denise Rudberg väcker liv i 70-talet med sin nya medryckande polisroman Dancing queen, första delen i en ny spänningsserie. Vi har intervjuat henne om inspirationen till berättelsen, hennes personliga koppling till 70-talet och vilka lärdomar vi kan dra från seklet.
Fotograf/copyright: Kajsa Göransson
Berätta om din nya roman, Dancing queen! Vad kan vi förvänta oss av den?
— Stockholm 1976. Allt är brunt och orange, på radion skrålar ABBA varvat med Nationalteatern. Vi äter gratinerad kassler med ananas och ser på Hylands hörna. Fest i gillestugan. Man umgås med grannarna och ser på diabilder. Jag har djupdykt ner i det svenska 70-talet och skapat två kvinnliga vardagshjältar från den tiden. De dras in i en härva av politisk mörkläggning och konspirationer, vilket utsätter de båda för livsfara.
Hur kom du på idén? Vad fick dig att placera berättelsen i 70-talets Stockholm?
— För snart tre år sedan fick jag äran att sommarprata. Jag visste redan innan att det skulle handla om min uppväxt och min såriga relation till min mamma. När jag började skriva manus till detta insåg jag att jag knappt mindes någonting från den tiden. Mycket hade jag förträngt och annat berodde på ren och skär okunskap om den tidsepoken. Det har jag tagit igen nu med råge. Jag har gjort väldigt mycket research och bland annat intervjuat fem poliser som alla var verksamma under den här tidsperioden. Deras vittnesmål är både oerhört spännande och obehagliga.
Berätta om huvudkaraktärerna, poliserna Karin ”Kaiser” Johansson och Agneta Thorén. Är de inspirerade av verkliga personer?
— Agneta Thorén är inspirerad av min mamma. Vår relation var som sagt inte enkel och det är mitt mål med denna serie att ge heder och upprättelse till oss. Jag skriver, med detta, om vår historia. Nästan som att ge mig och min mamma en ny chans. Dessutom är jag övertygad om att hon hade blivit en väldigt bra polis. Hon var oerhört intelligent och orädd.
— Karin Kaiser Johansson är inspirerad av en rad kvinnor i min närhet, kanske även delvis jag själv.
"Möjligen ligger det ett tyngre mörker över den här nya serien, allt kommer på något vis närmare. Men det lättas upp av de två kvinnliga hjältarna"
Hur skiljer sig Dancing queen från dina tidigare romaner?
— I likhet med min serie om kvinnliga kodknäckare så baseras den på verkliga historiska händelser som jag har dramatiserat. Jag fortsätter också att berätta om kvinnors utsatthet under historien och hur de ändå lyckades ta sig fram. Möjligen ligger det ett tyngre mörker över den här nya serien, allt kommer på något vis närmare. Men det lättas upp av de två kvinnliga hjältarna, vi kommer känna att vi kan hålla dem i handen genom historien. De kommer fixa biffen.
Vad var det roligaste med att skriva om 70-talet? Vad var mest utmanande?
— Det roligaste var att för mig få uppleva 70-talet med helt nya glasögon. Det är en tid som jag tidigare har haft svårt att se tillbaka på med kärleksfulla ögon. Men det gör jag nu. Tänk allt som drevs igenom och förändrades de här åren, som vi ska vara så tacksamma över idag. 70-talets kvinnor slet och kämpade för vår tids självklarheter. Det mest utmanande var att skriva om orättvisorna som fortfarande fanns kvar, jag blev nästan galen när jag skrivit vissa scener där de manliga poliskollegorna betedde sig som arschlen mot sina kvinnliga kollegor. Men desto större blev utmaningen när de sen får göra revansch…
Bordellhärvan är en central del av intrigen. Hur mycket bygger din berättelse på verkligen händelser och hur mycket är ren fiktion?
— Allt är baserat på verkliga händelser som jag sedan dramatiserat, men jag håller mig noga till de olika vittnesmålen jag fått ta del av och är noga med att det ska kännas autentiskt även om det är fiktion.
Vad hoppas du att läsarna tar med sig från Dancing queen?
— Att 70-talet, precis som nu, var en rätt dyster tid med rusande inflation, hög arbetslöshet, skyhöga räntor och oroligt världsläge. Men vi kom igenom det också, det måste vi våga hoppas på nu också. Vi kommer ta oss igenom det här, det kommer vända och bli bättre tider. Det är det fina med att blicka bakåt i historien, där sitter vi faktiskt med facit.
Tack, Denise!
LÄS OCKSÅ: