"... jag är en överlevare!"
Hur skulle du beskriva dig själv för någon som inte känner till dig? Jag är en snäll, varm och empatisk person men är också ganska självständig och lite av en ensamvarg. Jag är frånskild, har två vuxna söner och bor i en liten stad på det skotska höglandet men har flyttat runt mycket genom åren. Jag har haft både med- och motgångar i livet, precis som många andra, men jag är en överlevare!
Hur skulle du sammanfatta en typisk Fiona Valpy-roman i bara tre ord? Känsloladdad, rörande och upplyftande.
Men om du får brodera ut texten lite – hur skulle du beskriva Sömmerskans gåva? Boken utspelar sig i Paris mellan 1940-tal och nutid, över flera generationer. Det är en gripande berättelse om tre unga kvinnor som ställs inför omöjliga val. Hur kommer deras familjer att se på deras beslut, och hur kommer historien att döma dem?
Staden de bor i är ockuperad av nazisterna och de tre unga sömmerskorna försöker trots det leva ett så normalt liv som det går. Men alla tre bär på hemligheter. Mireille har smärtsamma minnen från kriget och kämpar med motståndsrörelsen. Claire har blivit förförd av en tysk officer. Vivienne är inblandad i någonting som hon inte kan avslöja för någon, inte ens för Mireille och Claire.
Två generationer senare dyker Claires barnbarn upp i Paris på besök. Hon känner sig rotlös och har rest dit från England för att ta reda på mer om familjens förflutna. De bor och arbetar i samma byggnad på Rue Cardinale och snart får barnbarnet reda på sanningar om sin familj, och sig själv, som är mörkare och mer smärtsamma än hon någonsin kunnat föreställa sig.
Under kriget ställs de tre sömmerskorna inför omöjliga val. I det fördolda sysslar de med hemliga … ”aktiviteter” som gör att de svävar i stor fara. De är väldigt lojala mot varandra, men den lojaliteten utsätts också för prövningar. Kommer deras starka band att finnas kvar efter denna mörka tid?
Vad inspirerade dig att skriva Sömmerskans gåva? Jag skrev en bok som heter The Beekeeper’s Promise (finns inte på svenska än) som handlar om en flicka som bor på landet i sydvästra Frankrike under kriget. Där dyker också hennes storasyster upp som en karaktär, hon arbetar som sömmerska i Paris. Karaktärerna i den boken kändes väldigt levande för mig, så jag ville berätta om Mireille också. Det blev utgångspunkten för Sömmerskans gåva.
Vilken tycker du är den viktigaste beståndsdelen i en riktigt bra berättelse? En story som griper tag och karaktärer som man kan känna igen sig i. I mina historiska romaner som utspelar sig under Andra världskriget utforskar jag hur vanliga människors liv kan se ut under extrema förhållanden. Det är intressant att tänka på hur vi skulle reagera om vi ställdes inför liknande utmaningar … vid sådana beslut ställer ofta hjärtat till det för oss.
Du har en speciell anknytning till Sverige. Vill du berätta om den? Mina föräldrar träffades i Sverige i slutet av 1950-talet där de båda arbetade som engelskalärare. De gifte sig i Sverige och vi har fortfarande kontakt med vänner till familjen som bor i Sverige. En sommar jobbade jag som aupair i Göteborg och jag har många fina minnen från den tiden.
Vad händer annars för dig? Skriver du på något nytt nu? Min nästa roman, The Storyteller of Casablanca, kommer ut i Storbritannien i september och jag har precis gått igenom texten en sista gång. Så nu tänkte jag börja skriva på min nästa bok som ska utspela sig i Italien.
Sist men inte minst, har du några riktigt bra boktips som du vill bjuda på? Jag läser jättemycket och älskar allt från klassiker som Jane Austen och Thomas Hardy till samtidsromaner. En favorit som jag läste nyligen var Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman, den är rolig och man blir samtidigt väldigt berörd när man läser.
Tack, Fiona!