Annette Haaland: "Innerst inne drömmer jag om att få vara tant"


Annette Haaland, född 1965, är lärare på Bromma folkhögskola i ämnena religion, filosofi och svenska. Hon har också varit pastor i Equmeniakyrkan. Hon debuterade 2016 med den hyllade Pastor Viveka och tanterna. Nu är hon tillbaka med fjärde delen i serien. 

Berätta kort om dig själv, vem är du?
Jag är en smålänning som hamnade i Stockholm för tjugofyra år sedan. Jag är lärare och före detta pastor. Jag gillar att fundera på livet och älskar min familj. Jag är förtjust i udda människor. Jag tror på medmänsklighet. Och innerst inne drömmer jag om att få
vara tant. :)

Och nya boken – Pastor Viveka och feministerna på Stockrosävgen – vad handlar den om?
Den handlar om att det bildas ett feministiskt kollektiv i Enskede och hur detta väcker en massa olika känslor. Boken tar upp det ständigt högaktuella ämnet jämställdhet. Kan tyckas vara ett lite tyngre ämne än dina tidigare böcker. Hur tänker du kring det?
Jag tycker att jag har haft ganska tunga ämnen innan också typ ondskan och döden. Men feminism kanske upplevs mer politiskt. Jag skulle inte säga ett det blir politiskt i min bok. Den utgår mer från vardagssituationer där olika människors åsikter och tankar speglas, allt medan det finns en viss förståelse för att man kan uppleva ämnet som komplicerat. Vad önskar du att man som läsare tar med sig efter att ha läst boken?
Som alltid med Vivekaböckerna önskar jag att man ska känna att det finns medkänsla, samhörighet och humor mitt i livets villervalla.

Det här är den fjärde boken om Pastor Viveka, och du har själv jobbat som pastor. Är Pastor Viveka baserad på dig själv, eller på någon annan du känner?
Jag brukar säga att ungefär 30% av pastor Viveka är jag. Sedan är det upp till de som vill att försöka bedöma huruvida detta är en överdrift eller en underdrift. 

Är det fler böcker om Pastor Viveka på gång?
Absolut. Jag har många idéer och tänker fortsätta så länge jag tycker att det är kul.

Vad gör du helst när du inte skriver?
Jag jobbar på min folkhögskola. Jag läser och funderar på livet, fikar, ligger i soffan och tittar på serier, joggar, och så tar jag hand om min häst som heter Brolle och har världens längsta pannlugg.

Till sist: har du något riktigt bra boktips att dela med dig av?
Jag tycker att Ängel på sjunde trappsteget av Frank McCourt är en underbar bok full av värme och humor.

Tack, Annette!

Läs mer om Pastor Viveka och feministerna på Stockrosävgen