"Den boken läser jag om varje år..."

Camilla Läckberg är en av Sveriges mest populära författare och har sålt ca 60 miljoner böcker i 20 olika länder. Efter tio succéböcker i Fjällbackaserien om Erika Falck och Patrik Hedström i Fjällbacka bryter hon nu helt ny mark med nya boken En bur av Guld.

Beskriv nya boken En bur av Guld med tre ord.
Oj, det är en utmaning. Men jag skulle säga Passionerad, arg och stolt.


En bur av guld är något helt annat än vad du skrivit tidigare. Vilken genre skulle du själv säga att det är?
För mig är det svårt att genrebestämma En bur av guld, men det jag tänker när jag tänker på den är ”hämndlitteratur”. Att ge igen och få upprättelse. Jag tror jag har skapat min egen kategori.


Hur fann du inspirationen och idén till boken?

Idén till den här boken är något som legat och puttrat hos mig i många, många år. Ända sedan jag för första gången läste en av mina absoluta favoritböcker – Fay Weldons En hondjävuls liv och lustar. Det är en bok som jag läser om någon gång varje år. Och varje gång jag läser den så älskar jag den men jag tänker också på hur det skulle se ut om en modern kvinna av dagens samhälle blev en hondjävul. Så jag är väldigt inspirerad av den boken men även av de här härligt smaskiga böckerna man läste när man var tonåring. Sidney Sheldons böcker t.ex. Tracys hämnd, Princess Daisy av Judith Krantz. Det är en liten hyllning till dem också.


Huvudpersonen Faye är inte lätt att beskriva. Hur skulle du själv beskriva henne?
Min huvudperson Faye är något helt annat än min tidigare huvudperson Erica. Med det sagt finns det ändå väldigt mycket av Faye i mig. Men hon är tuffare, brutalare, argare och stoltare än vad både jag och Erica är. Hon är den kvinnan man skulle vilja vara när man blivit rejält sviken av en man. Hon gör det man skulle vilja våga då.

Vilka känslor vill du att Faye och En bur av guld ska väcka hos läsaren?
Min förhoppning är att – förutom att man som alltid ska bli väldigt underhållen och tycka att det är en bladvändare – också ska läsa ut den här boken med en känsla av power och en att man faktiskt kan ta kontroll över sitt eget liv och inte vara ett offer för omständigheterna. Jag hoppas att man tar med sig väldigt mycket styrka från den här boken.

Vad har varit den största skillnaden mellan att skriva Fjällbackaserien och den nya boken?
Fjällbackaserien är ju väldigt mycket mer trevlig, mysig och lite rund i kanterna. Den här är ju hårdare och kallare, det är mer våld, det är mer sex. Det har varit en utmaning för mig att anpassa mig till det. Att skriva sexscener t.ex. är något jag undvikit tidigare för jag ser bara framför mig att min mamma läser böckerna. Så jag får väl hundöra sidorna som hon ska hoppa över. Men det är ju på det här sättet som jag utvecklas som författare och hittar skrivarglädje.

Blir det fler böcker om Faye?
Som det ser ut just nu är det en bok till planerad om Faye, men när det gäller mig vet man ju aldrig riktigt, det kanske blir ännu mer Faye i framtiden.


Är Fjällbacka ett avslutat kapitel nu, eller kan du tänka dig att skriva fler böcker i den serien?
Fjällbacka är inte ett avslutat kapitel för mig. Jag vet ju att många är oroliga att det inte kommer mer om Erica och Patrik men jag har redan idén till nästa Fjällbacka-roman så efter Faye blir det mer Erica och Patrik.

Vad är ditt bästa råd till de som drömmer om att bli författare?
Det finns några råd som jag brukar trycka mycket på. Det enda är att läsa mycket böcker för det är den bästa skolan att lära sig bli en författare. Nästa är att gå en skrivarkurs är något som jag varmt rekommenderar. Jag själv gjorde det och fler som drömmer om att bli författare borde göra det.
Det tredje rådet är ”rumpan på stolen!”. En bok skriver inte sig själv, men måste sitta där och nöta stolen för att få en bok klar. Men en A4 om dagen blir 365 A4-sidor på ett år. Det är en ganska tjock bok.

(Intervju med Camilla Läckberg inför lanseringen av En bur av guld.)

Topplista