Guillou om sina alteregon och den värsta dödssyndenrasch

Du är en populär författare och dina böcker är bästsäljare. Hur trodde du själv att din författarbana skulle se ut när du började skriva?
Min allra första ambition, som tonåring, var att bli en fin författare som inte hade några läsare men tilltalade det litterära etablissemanget. Skräcken var då att bli som Olle Hedberg, den tidens bästsäljarförfattare. År 1968 blev den inställningen omoralisk och omöjlig. Sedan ägnade jag tio år åt att försöka förstå hur man skulle kunna skriva meningsfull litteratur för en stor publik. Då hade jag alltså istället blivit inställd på en stor publik men ogillande från det litterära etablissemanget. Och så kom det att bli.

”Det stora århundradet” läses och älskas av både män och kvinnor. Hur tänker du dig dina läsare när du skriver?
Jag tänker aldrig på mina läsare och ser aldrig mina läsare framför mig när jag skriver. Jag försöker bara berätta så bra som möjligt för så många som möjligt.

Hur mycket av handlingen i romansviten bygger på din egen familjs historia?
Antagligen hälften. Jag använder min egen släkt som en sorts byggnadsställning, låter släktingarna behålla sina karaktärsdrag om de passar storyn, annars ändrar jag på dem. Jag har också lagt till några släktingar som aldrig fanns.

Vem identifierar du dig mest med i böckerna? Är Eric Letang ditt alter ego eller ligger någon annan karaktär dig närmare idag?
Erik Ponti har alltid varit mitt alter ego som stämmer någotsånär med verkligheten. Eric Letang är mitt alternativa alter ego, nämligen om jag hade blivit jurist istället för journalist, vilket var ganska nära i verkligheten.

Har du någon favorit bland dina egna böcker?
Brobyggarna.

Den andra dödssynden handlar om girigheten som florerade på 1980-talet. Är det den värsta dödssynden enligt dig?
Ja, för det är den av dödssynderna som kan ställa till mest skada för flest människor. Den viktigaste kraften bakom kapitalismen.

Ser du några kopplingar mellan det som hände på 80-talet och det som händer i världen idag?
Ja, det tycks ständigt komma nya spekulationsbubblor. IT-kraschen kring år 2000, bankkraschen 2008, och snart antagligen nästa krasch.

Din nya bok är den nionde delen i ”Det stora århundradet” och är enligt uppgift den näst sista i serien. Vad kommer nästa och sista delen handla om?
1990-talet, när Kalla kriget till en början omärkligt övergick till att bli först ett religionskrig, sedan lite tydligare Kriget mot terrorismen. Och släkten Lauritzen kommer något överraskande att bli stormrik för tredje gången.

Topplista