Författarporträtt

"Ledningen på Grand Hôtel har varit fantastiska ..."

Redaktionen 22 augusti 2023

Hej Ruth!

I september kommer den första romanen i din nya serie som utspelar sig i klassiska byggnader i vår huvudstad. Varför ville du gräva ner dig i detta ämne?

Stockholms historia har intresserat mig ända sedan jag läste Scandinavian Studies på universitetet i London på 80-talet. Min avhandling handlade om Stockholms utveckling från 1850–1914 och det var då jag startade min boksamling i Stockholmiana. 1982 fick jag sommarjobb på Grand Hôtel och blev både kär i huset, samt fascinerad av Wilhelmina Skogh som drev hotellet i början av 1900-talet.RUTH_KVARNSTROM_JONES.jpg

Vad handlar De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel om?

Historien börjar den första Nobeldagen, dvs den 10 december 1901. Styrelsen ser fram emot banketten som ska hållas i Spegelsalen, men först måste de fatta ett beslut. Hotellet är i ekonomisk knipa, och de bestämmer sig för att fråga Wilhelmina Skogh – en inte helt okontroversiell kvinna som äger hotell i Storvik, Rättvik och Bollnäs – om hon vill bli Hotellchef på Grand Hôtel.

Men hur duktig man än är, så kan man inte driva ett hotell själv. Det krävs duktiga anställda, och i min roman finns sju till starka kvinnor som vi följer. Stockholm var ingen lätt stad att leva i för en kvinna i början av 1900-talet, man blev dessutom omyndig igen på sin bröllopsdag. Män styrde hela samhället, antingen via orättvisor i lagstiftningen eller med knytnävslag.

Hur har researchen sett ut – har du fått tillgång till Grands arkiv?

Ledningen på Grand Hôtel har varit fantastiska och jag är speciellt tacksam till VD-assistent Lovisa Strauss. Hon visade mig runt i hela huset vid olika tillfällen. Jag fick se allt och kunde ställa mina frågor på plats. Dessutom fick jag tillgång till hela arkivet och skannade gamla handlingar i två hela dagar.

Utöver detta läste jag Wilhelminas egna memoarer, och en mängd andra relevanta böcker om Stockholm och dess restaurangliv. Tidningar, filmer, stadsarkivet och Bokbörsen har varit oumbärliga. Efter fyra månader av ren research började jag skriva.

Redan innan boken kommit ut har serien sålts till sex länder. Tror du vi längtar särskilt efter historiska romaner just nu?

Jag vet inte om det är ”just nu”, jag har alltid läst och uppskattat historiska romaner. Speciellt romaner som vilar på en sann historia. Man lär sig att det är väldigt lite som händer idag som inte har hänt förut. Människan är en trög elev. Men när världen är i gungning är det kanske extra skönt att hålla hårt i våra rötter. Det tröstar.

Kan du avslöja något om del 2 i serien?

Ha! Jag kan säga att det handlar om Nordiska Kompaniet, och att boken kommer att utspela sig från 1913 till 1927.

De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel

Ruth Kvarnström Jones 279 kr 279 kr