Författarmöte

Hanna Wendelbo: "Anlägg en vacker hästbajslasagne ..."

Redaktionen 7 mars 2024

Blomsterodlaren och designern Hanna Wendelbo är aktuell med Blommande rabatter fylld med vackra rabatter och växtkombinationer att inspireras av. Vi frågade henne om hennes bästa tips för drömträdgården. 

wendelbo_huvudbild.jpg


Vilken sorts blomma är din favorit i trädgården och varför?

- Min favoritblomma är den blomma som blommar just nu. Med en trädgård i zon 1 och lite god plantering över året så finns det alltid något som blommar hos mig. Just nu är det snödroppar, krokus och julrosor som poppar upp ur rabatterna med en väldig fart, snart avlöses de av fanfarer från narcisser och tulpaner! Under våren fascineras jag över hur mycket som faktiskt gömmer sig i marken under den bruna tråkiga perioden i min trädgård här på Västkusten. Allt ligger gömt och bara är redo för att göra entre!

Dina tre bästa tips för en vacker trädgård.

- Tips #1: Gå på inspiration och passion. Då kommer dina trädgårdsprojekt alltid locka ut dig i din trädgård och din vilja att skapa skönhet kommer alltid driva framåt i nya härliga projekt!

- Tips #2: Välj gärna enkelblommande blommor, det lockar humlor bin och fjärilar till din trädgård och gör den levande och vacker!

- Tips #3: Gräsmatta är kraftigt överskattat, den behöver otroligt mycket skötsel i form av klippning och bevattning. Anlägg istället en vacker hästbajslasagne ovanpå din gräsmatta och plantera sommarblommor, då får du något vackert att fästa blicken på!

Har du några odlingstips för oss som ska börja odla i vår?

- Ja! Testa att kallså dina sommarblommor i godislådor, då börjar fröerna gro när det är dags och det är rimligt varmt och tillräckligt mycket dagsljus. Plantorna blir knubbiga och fina och avhärdade från början, vilket gör att du kan peta ner dem lite var som helst i din rabatt.

Vad för växter och blommor ingår i din drömrabatt?

- Det skiftar verkligen från dag till dag! Det är inte svårt att förälska sig i en ny växt som jag sedan vill skapa en vacker komposition runt omkring. Jag vill ju gärna att rabatten ska vara vacker på sin plats men även ge möjlighet att plocka in tjusiga buketter att sätta på köksbordet och njuta nära.

 Vad ska man tänka på när man planerar blomsterrabatten?

- När man har designat färdigt sin rabatt och känner sig nöjd med kompositionen ta en funderare på hur du kan förlänga säsongen. Kanske lägga till ett tidigt flor med narcisser och tulpaner och kanske addera senblommande växter för att ha något att njuta av ända fram tills frosten kommer och möjligen därefter. Det finns många blommor som har oerhört vackra fröställningar som pryder sin plats även i ett frostat landskap.

Fem snabba med Hanna Wendelbo

Vilt eller organiserat
- Vilt

Blommor eller buskar
- Blommor

Sten eller gräsmatta
- Gräsmatta

Frukt eller bär
- Frukt

Vår eller sommar
- Sommar

Tack, Hanna!

Köp boken:

Blommande rabatter

Hanna Wendelbo 359 kr 359 kr Inbunden

LÄS OCKSÅ: 

Emma Hambergs Au pif!

Anders & Måns tipsar om böcker & loppisar

Fika med Fredrik Nylèn