Författarporträtt

Familjehistoria utforskas i dramatiska ”Vinterharen"

Redaktionen 23 november 2023

I den historiska romanen Vinterharen beskriver Paula Lichtarowicz  en resa baserad på hennes mormors liv - en resa genom förlust, kärlek och motståndskraft under andra världskriget och den sovjetiska ockupationen.

Det finns en djupt personlig berättelse bakom de livsöden som lyfts fram i romanen "Vinterharen” som är en gripande skildring av polska Lenas liv - en kvinna vars minnen från barndomen i Polen återvänder för att plåga henne på  ålderns höst. Drömmarna om att bli läkare, ett komplext äktenskap, en förlorad kärlek - allt kommer tillbaka. Parallellt berättar boken om unga Lenas liv. När andra världskriget kriget kom och sovjetiska soldater intog hennes hemby, förändrades allt över en natt. Anklagad för förräderi, förvisas Lena och hennes familj till ett arbetsläger i Sibirien.

– Det var min mormor som inspirerade mig att skriva boken, berättar Paula Lichtarowicz om sin polska mormor vars livsberättelse blev en katalysator för romanen. Minnen och berättelser från krigstidens Polen präglade Paulas barndom och har burit med sig insikter om kontraster mellan generationerna - en värld av valmöjligheter mot en av påtvingad öde.

Historisk kontext vävs in i fiktionen

Paula Lichtarowicz beskriver övergången från biografi till fiktion:

– Det var mycket befriande att vända sig till fiktionen. Jag gav Lena samma utmaningar som mina morföräldrar hade upplevt - att söka kontroll och göra svåra val i en värld som förnekade dem det gav historien ett momentum.

Det är många historiska detaljer som ska sitta på plats när man skriver om en så dramatisk och avgörande tid, så också i ”Vinterharen”. Beskrivningarna av ett sibiriskt fångläger är ofta brutala och mörka. Ändå är det för läsaren Lenas öde som dominerar tankarna hos läsaren.

– Jag ville att romanen skulle bära sin kunskap lätt, säger Paula Lichtarowicz om balansen mellan karaktär och historisk noggrannhet. Hennes skrivprocess innehöll en växelverkan mellan berättelse, karaktärsdynamik och mängder av research.

– Genom Lenas förlust försökte jag förstå vad som formar ett liv.

Allmängiltiga frågor
Paula Lichtarowcz berättar att hon vill visa läsaren en hel kvinnas liv, alla bitar - dess föränderlighet, den komplicerade kärleken, besvikelser, förluster och förlåtelse. Att skriva "Vinterharen" var en känslomässig resa, särskilt de delar som handlar om författarens moster Marta, som gick bort under kriget.

– Jag kände en plikt mot min moster att berätta om henne, säger hon, och betonar att hon velat ge en röst till de människor som blivit krigets bortglömda offer.

– Jag hoppas att läsarna kan föreställa sig vid Lenas sida, avslutar Paula Lichtarowicz,  som hoppas att hennes berättelse ska påminna om livets bräcklighet men också den allmänmänskliga förmågan att finna hopp i mörkret.