Författarporträtt
”Jag kommer att hålla på så länge människor vill läsa det jag skriver.”
Mycket av Karin Alfredssons skrivande har ägnats åt kvinnofrågan och nya boken En rysk gentleman är inget undantag. Här möter vi återigen läkaren Ellen Elg och precis som tidigare böcker i serien skildras utsatta kvinnors situation i världen och den tar också upp vad ett starkt systerskap kan betyda.
Karin, hur skulle du beskriva nya boken En rysk gentleman?
Den handlar om Masjenka som efter flera besvikelser lämnar Sverige för ett nytt liv tillsammans med sin ryske gentleman, och om läkaren Ellen Elg som också reser till Sankt Petersburg. Jag vill berätta om Ryssland där det blir allt svårare att vara kvinna. Som vanligt försöker jag skapa en spännande historia, mot en faktabakgrund. Sedan hittar jag ju på en massa, också.
Var fann du inspiration till boken?
Jag läser böcker, googlar, tittar på filmer och dokumentärer. Och pratar med människor med egna erfarenheter.
Mycket av ditt skrivande har ägnats åt kvinnofrågan och handlat om mäns våld mot kvinnor. Har det varit ett självklart val för dig?
Ja, utsatta kvinnor har alltid stått i centrum, men det kan både vara fattiga fabriksarbeterskor i Vietnam, filippinska hembiträden i Dubai eller homosexuella småskollärarinnor i Västerbottens inland.
Flera av dina böcker utspelar sig i helt olika länder (t.ex. Polen, Zambia och Vietnam). Hur väljer du vilka länder handlingen ska förläggas till?
Jag har för det mesta valt länder där det är extra svårt att leva som kvinna, men egentligen skulle jag kunna rikta pennan mot vilket land som helst.
Du börjar få ganska många böcker på ditt CV. Hur gör du för att hålla inspirationen och lusten att skriva uppe?
Jag har ständigt nya idéer och tycker att både research och skivande är fantastiskt roligt, så jag kommer att hålla på så länge människor vill läsa det jag skriver.
Vilket är ditt bästa tips till andra som vill skriva och drömmer om att få ge ut en bok?
Att ha en bra historia. Annars kommer ingen att vilja läsa.
Till sist: har du något riktigt bra boktips att dela med dig av inför sommaren?
Jag har precis läst ut ”Mönstersamhället” av Anneli Rogeman, om skapandet av bruksorten Boliden, och lärt mig massor om mina barndomstrakter i Västerbotten, och hur man skapar ett klassamhälle. Sedan läser jag många deckare, i egenskap av jurymedlem i Deckarakademin för de översatta kriminalromanerna, men där är jag inte klar med urvalet ännu.
Tack, Karin!
LÄS OCKSÅ:
Svenska författare och spänningsromaner du inte kan lägga ifrån dig.
Författarporträtt: Sofie Sarenbrant, en av Sverigest populäraste spänningsförfattare.