Författarporträtt
"Jag skriver om mina karaktärer, men jag är dem också"
I sin nionde roman, Skymning 41, ger Kjell Westö åter liv åt sin hemstad Helsingfors, och utforskar de mörka dagarna under vinterkriget, mellanfreden och fortsättningskriget i Finland. Genom journalisten Henry och skådespelerskan Molly speglas inre och yttre kaos orsakat av krigets brutalitet.
Staden Helsingfors är en levande karaktär i Kjell Westös nya roman Skymning 41. Boken är en dramatisk berättelse om krig och kärlek, kanske ändå framför allt om kärlek för det är mot dess fond som krigets lidande framstår så mycket mer brutalt och meningslöst.
Kjell Westös egen upplevelse av sitt skrivande är att det är en resa fram och tillbaka i tiden och historien, en resa där krigstidens atmosfär, rekordåren han själv växte upp i, och tystnaden under pandemin liksom alla andra viktiga perioder finns i hans medvetande samtidigt.
– Kanske är det därför jag ibland blir utmattad av mitt skrivande, något vissa författare inte tycker man ska prata om men som jag inte kan låta bli att nämna. Att skriva är rikt och givande, men det är också tungt. Jag skriver om mina karaktärer, men jag är dem också, ser dem minst lika klart där i historien som jag ser mig själv i nutiden, säger Kjell Westö och berättar att han var oförberedd på hur drabbad han skulle bli av den krigstid som skildras i Skymning 41, och lika oförberedd på hur mycket han skulle komma att känna för sina huvudkaraktärer.
Kjell Westö hemma i vardagsrummet i lägenheten i Helsingfors.
Skymning 41 är hans nionde roman och den skuggas av krig – vinterkriget och fortsättningskriget samt den korta och skakiga freden dem emellan. Westö, vars farfar och morfar båda stupade i krigen, har av många skäl väntat med att skriva den här romanen – men främst just på grund av farfars och morfars öden.
– Det var viktigt att boken om kriget blev helt fiktiv, inte handlade om min familj, för det som skedde då var en så stor sorg för så många, och allra mest för min mamma som aldrig tog sig igenom sorgen över den förlorade pappan, hon satt fast i den så länge hon levde, förklarar han. Men nu är tiden inne och romanen kompletterar en tidslinje som byggts upp i hyllade Hägring 38 och Där vi en gång gått, romaner som Westöälskare garanterat läst och kommer att känna igen karaktärer från. Men det går att läsa den nya romanen helt fristående.
Bokens huvudpersoner, journalisten HENRY och skådespelerskan Molly, ställs redan i bokens inledning inför krigets brutalitet. Molly, vanligen skådespelare på Svenska Teatern, är på turné i Sverige under Vinterkriget osäker på om det finns ett Finland att återvända till. Henry rapporterar från fronten för Hufvudstadsbladet och slits mellan sin vilja att berätta sanningen eller att tillmötesgå chefernas önskan att hans rapporter ska lugna ner läsarna. När freden kommer ska Molly och Henry försöka mötas och åter leva tillsammans i freden – men kriget har som för så många människor förändrat precis allt.
Kjell Westö, som började skriva romanen 2020, kunde inte förutse den ökande relevansen bokens krigstematik skulle få i dagens Europa.
– Det är oundvikligt att det kommer att dras paralleller. När jag skrev de brutalaste scenerna i Skymning 41, utspelade sig samma sak i verkligheten i Ukraina, säger Kjell Westö.