Författarporträtt

"När känslan av att sitta på en stor hemlighet övermannade mig och jag var tvungen att tjalla för någon."

Redaktionen 25 april 2022

Linda Edgarsson är utbildad journalist och copywriter. Hon bor med man och tre barn i ett hus på familjens släktgård utanför småländska Eksjö. Inspirationen till romanen har hon hämtat från sina förfäder – människor som levt och arbetat i bygden i generationer.Edgarsson_DärVassenViker.jpg

Hur föddes idén till din romanom torpardottern Hilda?

Främst genom misslyckad släktforskning. Efter många försök fann vi äntligen min mormors okände morfar som en liten parantes i husförhörslängderna. Men han försvann lika hastigt som han dykt upp i böckerna. Kvar fanns en ensam kvinna och det är henne jag har utgått ifrån när jag har skapat Hilda.

Hur ser en typisk skrivdag ut för dig?

Har inte riktigt fått kläm på det ännu. Inspirationen kommer sällan när det passar, snarare tvärtom. En typisk skrivardag bränner jag riset på spisen, kommer för sent till tandläkartiden, glömmer bort att äta och sover först natten efter. Typ.

Är det svårt att skiljas från karaktärerna när boken är klar?

Omöjligt, och därför har jag fortsatt att skriva om dem.

Vad är ditt bästa tips till den som vill skriva en kärleksroman?

Att inte vilja skriva en kärleksroman.Min plan var aldrig att mina karaktärer skulle bli så förälskade som de faktiskt blir i boken. Denna ovilja lyser igenom och visar sig i karaktärernas förvirrade känslor för varandra. Men till och med jag som skriver får till slut böja mig för deras kärlek som tar över och vänder omkull hela berättelsen. Jag förmådde inte göra så mycket åt det och har accepterat att det var dithän berättelsen skulle gå.

Hur visste du att det var dags att skicka manus till förlag?

När känslan av att sitta på en stor hemlighet övermannade mig och jag var tvungen att tjalla för någon.

Där vassen viker

Linda Edgarsson 259 kr 259 kr

LÄS OCKSÅ:

Redaktionens bästa boktips

Gästredaktörerna väljer bok

Bäst pris just nu!