Författarmöten

Nina Lykke: "Nu MÅSTE jag ju vinna..."

Redaktionen 3 maj 2024

Nina, grattis till en fantastisk bok och till nomineringen till Årets Bok 2024! Vad var första tanken när du fick vet att Vi är inte här för att ha roligt är nominerad?

Halleluja! Nästa tanke: Nu MÅSTE jag ju vinna, eftersom jag har varit nominerad två gånger tidigare! Tredje gången gillt?

bakgrund-lykke.jpg

Och om du ska berätta om Vi är inte här för att ha roligt, hur skulle du beskriva den då?

Boken handlar om Knut som är en medelålders författare. En gång i tiden var han hyllad och berömd, men de senaste åren har han fallit lite i glömska. Det kan också nämnas att han nyligen har blivit ofördelaktigt skildrad, med sitt riktiga namn, i en bok som påstås skildra verkliga händelser. Som om inte det här skulle vara nog, blir Knut inbjuden till en litteraturfestival, där han ska sitta på en scen och prata med ingen annan än just den här ”verklighetsförfattaren”.

Var det någon särskild händelse som blev startskottet för romanen?

Ingen speciell enskild händelse men jag har hämtat inspiration från många av mina egna upplevelser i norskt (och internationellt) kulturliv, både innan och efter min debut som författare 2010. Innan dess jobbade jag som grafisk designer i kulturvärlden, så då följde jag med på allt som hände där, men under radarn. Efter 2016, då jag fick mitt genombrott med Nej och åter nej, har jag själv blivit som en sorts kändis i kulturvärlden, har jag även kunnat skildra händelser utifrån även det här perspektivet. Till exempel att bli intervjuad i media, att alla vill prata med en etc. Det har varit en väldigt intressant resa. Men till skillnad från Knut fick jag mitt genombrott först efter 50, jag är alltså en så kallad ”late bloomer”. Knut peakade när han var runt 35, och då är man ung (och dum) nog för att tro att allt bara ska fortsätta så. Men, what goes up, must come down.

Har Knut någon verklig förebild?

Ja, men det är hemligt.

Det är en rolig roman som får en att skratta högt men även att fundera över vår samtid. Har du själv någon favoritscen i boken?

Det är svårt att välja, men kanske den delen när Knut är på scenen på litteraturfestivalen. Och bara så det är sagt – de allra mesta som står i boken har hänt i verkligheten, men inte i samma stad eller vid samma tidpunkt.

Du verkar ju själv i precis den bransch du skriver om, och i viss mån kritiserar, i Vi är inte här för att ha roligt. Var det något du var nervös kring när du skrev boken.

Jag är alltid nervös när jag ger ut en bok. Men jag tröstar mig med att verkligheten ofta överträffar dikten, och eftersom det mesta av det som står i boken har hänt på riktigt, ville jag först och främst skildra en stämning, en miljö och en tidsanda. Inte peka ut enskilda personer.

Till sist: har du något riktigt bra boktips att dela med dig av? En bok du aldrig glömmer. 

Det är så många. Men för att välja en – Väggen av Marlen Haushofer. Den är inpräntad i mig för alltid. Och så A movable feast av Hemingway som gavs ut postumt. Den borde alla författare läsa.

Tack, Nina!

Vi är inte här för att ha roligt

Nina Lykke 279 kr 199 kr

rosta-har-bildÅrets-Bok_liggande.jpg