Författarmöten

Sofie Sarenbrant: "Det har Emma Sköld och jag gemensamt ..."

Redaktionen 7 maj 2025

Sofie Sarenbrant är aktuell med den tolfte fristående delen Följeslagaren i Emma Sköld-serien där vi får följa kriminalinspektören Emma Sköld som gör allt för att försöka lösa ett nytt fall. I en intervju med Bonniers Bokklubbar berättar Sofie mer om hur huvudkaraktären Emma förändrats genom åren, om sitt drömyrke utanför författarskapet och om framtiden med Emma Sköld inom Film och TV. 

SSarenbrant webb.jpg

Varför valde du titeln Följeslagaren?

- En följeslagare klingar positivt, en vän som står vid ens sida. Men tänk om den personen egentligen har onda avsikter? Någon du inte kan styra, som kanske blir din allra värsta fiende?

Du har ju ofta samhällsaktuella och vardagsnära ämnen i dina Emma Sköld-romaner. Vad ville du berätta med Följeslagaren?

- Temat är samhällets svek. Vad händer med ett barn som tvingas flytta från ett våldsamt hem för att skyddas – men som får det hundra gånger värre? Vem bär det ansvaret?

Vad vill du att läsaren tar med sig?

- Förutom underhållning och en välbehövlig verklighetsflykt vill jag ge en tankeställare kring skuldfrågan när ett barn omhändertas och kanske får det sämre. Det finns omskakande berättelser från verkligheten, där ungdomar berättar om fruktansvärda trauman som skett på olika boenden. Det får bara inte hända.

“Emma Sköld brinner så mycket för de fall hon ska lösa att hon kan sätta sitt eget liv i fara”

Hur skulle du beskriva Emma Sköld? 

- En modern kvinna med samma vardagsdilemman som alla andra. Hon brinner så mycket för de fall hon ska lösa att hon kan sätta sitt eget liv i fara. Med Emma vet man aldrig vad som kan hända, vilket gör henne spännande att följa. Men just den biten är något hennes chef Nyllet inte uppskattar.

Hur har hon förändrats under åren? 

- Emma utvecklas i samma takt som jag och samhället. Jag vill inte planera mer än en bok i taget för att kunna hålla mig till aktuella ämnen, även i Emmas privatliv. Efter att hon blev mamma har hon fått nya perspektiv på tillvaron och det är mycket mer som står på spel nu än då när hon bara hade sig själv att tänka på.

Har du och Emma Sköld några likheter? 

- Förutom vårt driv så är vi lika gamla och jag har också erfarenhet av att jobba på en mansdominerad arbetsplats, där man hela tiden måste bevisa sig både bland kollegor och ute på fältet. Jag var en av få kvinnor på Expressens sportredaktion för länge sedan. Det var en utmaning.

Av alla karaktärer vi mött under åren i Emma Sköld-serien, vilken är din favorit (förutom Emma)?

- Soraya i Tiggaren var fin att gestalta. En tiggare som lurats till Stockholm i tron om att få ett jobb, för att kunna försörja sin familj. Men väl i Sverige fick hon välja mellan prostitution och att tigga. Hon tog det sista. Det var intressant att ge henne en egen röst. Vem är människan bakom pappmuggen? Skildringen har uppskattats av många läsare, vissa har hört av sig och sagt att det blev en ögonöppnare.

Vilken är din viktigaste egenskap som författare? 

- Idérikedom är kanske den allra viktigaste förmågan, att alltid komma på nya ämnen att skriva om. Med tanke på att jag är Sveriges räddaste författare ser jag faror överallt. Inte så kul privat men väldigt värdefullt i mitt jobb. Det kan bli hur många deckare som helst, med andra ord.

“Stallet är min frizon där jag hämtar ny kraft”

Om du inte jobbade som författare, vad skulle du vilja göra då?

- Något med hästar. Jag kan mocka, rykta, rida. Vad som helst. Från början var min dröm att bli elitryttare men jag var alldeles för feg för att hoppa så höga hinder. Därför lade jag ridhjälmen på hyllan, tills jag började igen som vuxen. Stallet är min frizon där jag hämtar ny kraft.

Du har ju en otroligt gullig röd skrivarstuga på Södermalm i Stockholm. Hur viktig är den för dig? 

- Jag älskar skrivarstugan, den betyder så mycket. Varje gång jag ser den blir jag varm i hjärtat. Jag skriver så mycket bättre där än i Bromma, kanske för att jag springer runt hemma och städar, diskar och tvättar samtidigt …

Om Följeslagaren var en drink, vilken skulle den vara?

- En Frozen Strawberry Daiquiri, dels för den starka färgen, dels för att den är lite svår att dricka (räkna ut) innan den smälter – och då kommer både ledtrådar och villospår upp till ytan.

Film- och tv-rättigheterna till Emma Sköld såldes för ett par år sedan. Vet du när vi får se Emma Sköld och är du med på något hörn och har något att säga om tex skådespelare eller produktion? 

- Drömmen om en serie har inte infriats än. Det är fortfarande en bit kvar på den långa uppförsbacken. Men jag vill såklart vara med och ge så mycket input som möjligt, särskilt kring ploten. Det måste bli spännande med oväntade tvister.

Nu är Följeslagaren precis klar. Skriver du redan på något nytt? 

- Jag skriver alltid på något nytt. Just nu håller jag på att färdigställa del fyra i serien om Mira & Månen. Det är så roligt att skriva för barn och unga, att skildra huvudpersonen Mira som känner sig annorlunda. Du är en ängel släpps lagom till höstlovet.

Vilken blir din sommarläsning? 

- En riktigt maffig roman vore härligt. Kanske är det dags att hugga in i Tre av Valérie Perrin? Jag tyckte mycket om Färskt vatten till blommorna.

Följeslagaren

Sofie Sarenbrant 289 kr 289 kr Inbunden

Sofie Sarenbrant

Född: 1978.

Bor: I Bromma.

Familj: Man och två döttrar.

Författare du alltid läser: Camilla Grebe, Mattias Edvardsson och Lina Bengtsdotter.

Bok som gjort avtryck: Hon hette Esmeralda satte sig djupt.

Vill läsa härnäst: Den barmhärtiga döden av Ljungdahl & Jinghede.

Beskriv dig själv med tre ord: Envis, disciplinerad och trygghetssökande.

Dold talang: Kan sjunga som mössen i Askungen.

Motto: Fake it ’til you make it. Ett fejkat självförtroende kan vara bra att ha när man ska försöka skriva en bok (tips!). Chansen att något blir skrivet då är hundra gånger större. Det har i alla fall funkat för mig i 22 böcker.

LÄS FLER FÖRFATTARINTERVJUER: 

Stefan Ahnhem

Anna Jansson

Clare Leslie Hall