Författarporträtt
"Jag fastnade för auktionsvärlden på grund av kontrasten mellan det finkulturella och det kommersiella ..."
Veronica Sjöstrand är författare och hedersledamot av Svenska Deckarakademin. 2008 debuterade hon som författare med boken Änglalik, som är den första delen i serien om gärningsmannaprofileraren Althea Molin. Hon nominerades 2020 till årets deckarförfattare av streamingtjänsten Bookbeat och nu utkommer hon med den första delen i serien Rodins auktionshus och vi har fått en pratstund med henne.
För de som inte känner dig, hur skulle du beskriva dig själv?
Jag är en positiv, envis och nyfiken person. Bosatt i en dragig lägenhet från tidigt 1900-tal i Gamla Råsunda strax utanför Stockholms innerstad tillsammans med make barn och katt. Jag har ett förflutet som HR-direktör men skriver nuförtiden på heltid. Jag är passionerat intresserad av konsthantverk, historia och berättande i alla former.
Handlingen i din bok, Den svarta dolken, kretsar kring Rodins Auktionshus. Hur kom du på att det skulle handla om just ett auktionshus?
Jag fastnade för auktionsvärlden på grund av kontrasten mellan det finkulturella och det kommersiella som ger en fascinerande dynamik. Det finns inget uppenbart rätt eller fel, och gråzoner är alltid intressanta att utforska! Konst kan idag säljas för minst sagt astronomiska belopp - och pengar lockar alltid fram det mest extrema hos människor, vilket också gör det intressant ur ett berättarperspektiv.
Auktionsvärlden ger mig en möjlighet att blanda dåtid och nutid. Att berätta om alla intressanta och vackra historiska föremål och samtidigt skriva en spännande, nutida deckare.
Att auktionshuset är ett familjeföretag som legat i samma byggnad på Strandvägen i Stockholm sen 1871 gav mig också möjlighet att skriva ett livligt familjedrama där känslorna svallar, vilket är väldigt, väldigt roligt. (Kanske har jag haft nytta av mina år inom HR-yrket här!)
Och huvudpersonen Stella Rodin. Var fann du inspirationen till henne?
Jag ville skriva om en kvinna som var en riktigt insnöad, internationellt erkänd expert. En kapabel, detaljorienterad kvinna som har ett oändligt tålamod med de tavlor hon arbetar med, men inte alls lika mycket med människorna runt henne. Hon är expert på konst men verkligen ingen expert på relationer! Stella spenderar hellre sin fredagskväll med en bok om konsthistoria än framför Netflix. Jag själv är väldigt mycket en generalist som kämpar med att fokusera och inte bli distraherad av allt intressant i världen - så hon, och alla hennes vackra vintageklänningar är väl kanske ett önsketänkande från min sida!
Vad har vart svårast med att skriva boken?
Att hitta en balans mellan det historiska och nutida för att det ändå ska bli en modern deckare med driv. Och sen all research såklart! Det är många historiska föremål med i boken, och jag vill verkligen få all fakta i boken så rätt som möjligt.
Och vad är du mest nöjd med?
Karaktärerna. Jag tycker om dem allihop! De är en samling väldigt unika och udda människor som jag verkligen gillade att beskriva. Jag tror också verkligen att det märks på sidorna att jag älskar att skriva om Rodins auktionshus.
Del två i serien om Rodins auktionshus släpps redan i maj nästa år. Vet du redan nu hur många delar som är planerade?
Nej, faktiskt inte. Det finns så oändligt många intressanta historiska föremål att skriva om, att jag nog inte kan se att jag någonsin ska få slut på idéer. Jag har ett tiotal böcker planerade, och så länge någon vill läsa dem så skriver jag!
Till sist: har du något riktigt bra boktips att bjuda på till våra bokklubbsmedlemmar?
Just nu njuter jag av att läsa modejournalisten Susanna Strömquists bok Nordens Paris. Den handlar om NK:s Franska damskrädderi som grundades 1902 och höll på till 1966. Boken är fylld av oerhört fina bilder på de magnifika klänningar och dräkter som skapades där. Intressant att läsa om både vad som hände i den tjusiga kund-salongen och i själva ateljén där sömmerskorna jobbade timme efter timme för att skapa magi.
Tack, Veronica!
LÄS OCKSÅ: