Aktuellt

Jon Fosse tilldelas Nobelpriset i litteratur 2023

Redaktionen 5 oktober

Nobelpriset i litteratur år 2023 tilldelas norska författaren och dramatikern Jon Fosse för hans "nyskapande dramatik och prosa".

imagew2a8i.png

Foto: Tom A. Kolstad och Shutterstock

Han är född i Haugesund, Norge, debuterade 1983, och har nu skrivit över 40 böcker som översatts till 40 olika språk. Jon Fosse är mest berömd för sina pjäser uppsatta över hela världen. 

Akademiens motivering lyder:

”För hans nyskapande dramatik och prosa som ger röst åt det osägbara”.

Septologin anses vara hans storverk. Den sista delen i serien belönades med det prestigefyllda norska Bragepriset år 2021. Septologin är en episk berättelse som utforskar teman som konst, Gud, alkoholism, vänskap och tidens gång. Den tredje boken i Septologin (sista delen), Ett nytt namn, utkommer i år i svensk översättning av Lars Andersson.

Jon Fosses böcker utgivna på svenska

Septologin:

Det andra namnet, Septologin I-II (2021)

I första delen av Fosses praktverk Septologin bor konstnären Asle i Björgvin, medan en annan konstnär med samma namn bor i Dylgja, norr om Björgvin. De två är vänner och är som ett slags dubbelgångare. Berättelsen följer deras liv och när den ena Asle kollapsar av alkohol, reflekterar den över barndomens händelser och livets innebörd. Verket utforskar konst, tro, vänskap och livets svårigheter.

Det andra namnet : Septologin I-II

Jon Fosse 269 kr 269 kr

Jag är en annan, Septologin III-V (2022)

I andra delen av Septologin dyker vi ned i Asles ungdomstid där han korsar vägar med Sigve, en tidigare fånge som nu arbetar på en möbelfabrik. Genom Sigve möter Asle en annan begåvad konstnär, även han kallad Asle. När de senare möts i Björgvin är kopplingen mellan dem omisskännlig. Verket utforskar livets komplexitet, konst, tro och mänsklighet.

Jag är en annan : Septologin III-V

Jon Fosse 269 kr 269 kr

Kommande 2023: Ett nytt namn, Septologin VI-VII

I Septologins tredje del förbereder sig Asle för jul med grannen Åsleik och Guro. Berättelsen ger insikter i Asles liv, hans möte med kärlek, katolsk tro och konst. Hans dubbelgångare upplever dock en tragisk händelse vid sitt bröllop. Verket reflekterar över liv, död och livets mening.

Övrig utgivning:

Stängd gitarr (1988)

Båthuset (1989)

Flasksamlaren (1992)

Melancholia (1999)

Morgon och kväll (2002)

Det är Ales/Sömnlösa (2010)

Trilogin. Sömnlösa, Olavs drömmar, Kvällning (2015)

Hundmanuskripten (2019)

Prosa 1 (2022)

Prosa 2 (2022)