Boktips

Julklappstips för litteraturälskare

Redaktionen 14 nov 2023

Böcker är alltid de bästa julklapparna! Lägg ett hårt paket under granen till någon du tycker om eller ge dig själv en stund av riktig julefrid i läsfåtöljen. Här har vi samlat en önskelista med de bästa läsupplevelserna just nu.

Foto: Shutterstock

Tre av Valérie Perrin

Till: ”Jag vill ha allt – både spänning och djup!”

Älskade du också Färskt vatten till blommorna? I så fall vill du såklart läsa Valérie Perrins nya bok. Den är inte lika sorglig (mitt hjärta tackar för det) men är skriven med samma finess och har dessutom ett olöst mysterium i mitten. Följ med till en fransk stad där två pojkar och en flicka skapar ett oskiljaktigt band. Många år senare hittas en kropp i sjön där de brukade bada ...  

Tre

Valérie Perrin 269 kr 269 kr

Dancing Queen av Denise Rudberg

Till: Bladvändaren

Hon är så bra på att skriva bladvändare! I detta nya projekt har Denise Rudberg skapat en polisserie som utspelar sig på 70-talet. Var med från början och lär känna två kvinnliga poliser, en ensamstående mamma och en mer härdad kriminalare, som får upp ett spår i bordellhärvan. Det är spännande, engagerande och alldeles omöjligt att sluta läsa!

Dancing Queen

Denise Rudberg 269 kr 269 kr

Maud Martha av Gwendolyn Brooks

Till: Finsmakaren

Den här upphittade romanpärlan skrevs av en Pulitzerpristagare på 50-talet, hamnade i skuggan av manliga författare och glömdes bort. Tills nu! Maud Martha är ett enastående porträtt av en flicka som växer upp i tjugotalets Chicago. Hon förälskar sig, gifter sig och får en dotter. Ett vanligt liv – men skrivet på ett sätt som lyfter fram vardagens magi och tragedi på ett lysande sätt.

Maud Martha

Gwendolyn Brooks 279 kr 279 kr

Stormberget av Liza Marklund

Till: Spänningsläsaren

Med sin kriminalserie från Norrbotten har Liza vunnit många nya läsare som upptäckt att hon är en riktig kvalitetsförfattare. Detta är den sista och avslutande delen om människorna i Stenträsk, och nu avslöjas flera hemligheter. Vi får veta vad som en gång hände mellan en flicka och en pojke som växte upp på varsin gård nedanför Stormberget. Spännande och smart!

Stormberget

Liza Marklund 269 kr 269 kr

Systrarna av Jonas Hassen Khemiri

Till: Kulturbäraren

Han är tillbaka! Och det med en riktigt maffig och samtidigt lättläst roman om tre vilda systrar vars liv flätas samman med författarens namne. Är det som sägs om systrarna och deras mamma i de höga klackarna sant? Och vilar det en förbannelse över dem? Läsaren får följa unge Jonas och hans sökande efter svar i en episk familjeberättelse.

Systrarna

Jonas Hassen Khemiri 299 kr 299 kr

Skinn av Sara Strömberg

Till: Prisjägaren

Med Sly och Skred tog Sara Strömberg hem såväl bästa debut som bästa deckare när Svenska Deckarakademin korade vinnare. Och kanske är det dags för prisregn igen – för nya Skinn är såklart i samma klass. Här rör en vinterstorm upp minnen av en familjetragedi och ett fruktansvärt trippelmord. Den älskansvärda antihjältinnan Vera börjar nysta i lösa trådar.

Skinn

Sara Strömberg 269 kr 269 kr

Femton år av Vigdis Hjorth

Till: Kritikerläsaren

Vigdis Hjorths nya kritikerhyllade roman om barndomens sista sommar är, som Sydsvenskan skriver i sin recension, "en stor roman i det lilla formatet”. Här får vi följa unga Paula som ser alltmer klarögt på sin religiösa familjs förljugenhet. Hon vill vara sann och nå äkta gemenskap – men innebär det att hon måste bryta med familjen? Starkt om att till slut våga gå sin egen väg!

Femton år : den revolutionära våren

Vigdis Hjorth 289 kr 289 kr

Förinta världen ikväll av Stina Jackson

Till: Den nyfikna

”På en och samma gång en skimrande vacker och riktigt skitig och mörk historia”, skriver Norrtälje tidning om Stina Jacksons nya roman. Vi känner henne som författaren till de prisade spänningsromanerna Silvervägen och Ödesmark – men det här är något helt annat. En ung kvinna som söker äventyret, hennes oroliga mamma – och en ödesmättad spiral av händelser …

Förinta världen ikväll

Stina Jackson 269 kr 269 kr

Barnvakten av Joyce Carol Oates

Till: ”Hon borde få Nobelpriset!”

Ingen skriver som Joyce Carol Oates! Och med den här hyllade romanen om farlig kärlek i en farlig tid överträffar hon sig själv. Som i en febrig mardröm får vi följa överklassmamman Hannah som inleder en passionerad kärlekshistoria med en okänd man – samtidigt som en seriemördare härjar i 70-talets Detroit … Det är vackert, oroande, hemskt och oemotståndligt!

Barnvakten

Joyce Carol Oates 269 kr 199 kr

Ristmärken av Johan Theorin

Till: Mysrysaren

Johan Theorin har satt Öland på deckarkartan, och fått oss att längta efter Alvaret i dimma och gamla knarrande väderkvarnar. Hans nya spänningsroman om polisinspektör Tilda och hennes äldre släkting Gerlof är en fristående fortsättning på hyllade Benvittring. Här visar sig ett fruktansvärt dubbelmord ha kopplingar till andra världskrigets fasor. Rysningar längs ryggraden utlovas!

Ristmärken

Johan Theorin 269 kr 269 kr

Genom blå hagar av Claire Keegan

Till: ”Jag läser bara pärlor!”

Vilken pärla! Efter att ha stulit våra läsarhjärtan med Det tredje ljuset, som också blev film med titeln Den tysta flickan, är Claire Keegan tillbaka med en bok full av berättelser som berör. Här finns kvinnan i ett ensligt hus som får en objuden gäst, dottern som flyr från sitt hem och prästen som döljer en hemlighet under en vigsel … Det är starkt och fullkomligt briljant!

Genom blå hagar

Claire Keegan 179 kr 179 kr

Jag kommer att hitta nyckeln av Alex Ahndoril

Till: Den kluriga

Vi känner dem som Lars Kepler. Författarparet Alexander och Alexandra ligger bakom en av vår tids största spänningssuccéer. Nu kommer de med något helt nytt, som passar alla oss som gillar kluriga mysterier (och kanske tycker att Keplers böcker är lite för obehagliga). Läs och se om du kan lösa mordgåtan innan detektiven Julia Stark.

Jag kommer att hitta nyckeln

Alex Ahndoril 269 kr 269 kr

Studie i mänskligt beteende av Lena Andersson

Till: Den intellektuella

Lena Andersson tar verkligen livet, kärleken och vänskapen på allvar! Ingen kan som hon skildra det där som skaver i våra livslögner. I den här fina novellsamlingen möter vi en försmådd älskarinna, en medelålders oskuld, en otrevlig världsförbättrare och många fler – alla lika levande! Kanske känner du någon av dem? Det är hjärtskärande mänskligt, väldigt tänkvärt och oväntat roligt!

Studie i mänskligt beteende

Lena Andersson 299 kr 299 kr

Den italienska flickan av Lucinda Riley

Till: Romanslukaren

Hon måste vara en av världens mest populära författare! Bästsäljardrottningen bakom succéserien om Stjärnsystrana fortsätter att fånga läsare även efter sin tragiska bortgång. Den här maffiga romanen om en flicka som drömmer om att bli operasångerska kommer nu för första gången på svenska. Många timmars läslycka utlovas!

Den italienska flickan

Lucinda Riley 269 kr 269 kr

Över gränsen av Louise Kennedy

Till: ”Jag vill bara ha en bra roman!”

Missa inte den här fantastiska boken som är utsedd till Årets bästa irländska roman! Kärlekshistorien mellan den katolska småskolelärarinnan Cushla och försvarsadvokaten Michael, som är protestant och gift, kallas ”våldsamt vacker” av Sunday Times. För som vi alla vet är det förbjudna alltid som mest lockande! Följ med över gränsen …

Över gränsen

Louise Kennedy 279 kr 279 kr

Vilseledaren av Viveca Sten

Till: Deckarläsaren

Efter alla mord på skärgårdsön Sandhamn har omåttligt populära Viveca Sten flyttat sin farliga penna till Fjällvärlden och Åre. I denna fjärde del åker sex studenter till det jämtländska vinterparadiset för att åka skidor och festa. Men snart är de bara fem … Poliskollegorna Hanna Ahlander och Daniel Lindskog tar sig an fallet. Lagom spännande för julledigheten!

Vilseledaren

Viveca Sten 269 kr 269 kr

Skymning 41 Kjell Westö

Till: Babeltittaren

Såg du Kjell Westö i SVT:s litteraturprogram Babel? I så fall blev du säkert sugen på att läsa hans nya roman! Här får vi följa skådespelerskan Molly som längtar efter sin älskade Henry som befinner sig i fält under Vinterkriget. Förbered dig på sträckläsning – för Westö är något så ovanligt som en litterär författare som skriver bladvändare!

Skymning 41

Kjell Westö 269 kr 269 kr

LÄS OCKSÅ:

Kulturkvinnans bästa boktips!

Biblioterapi

Ni som älskade Där kräftorna sjunger