Aktuellt

Mästerverket "Ljuset vi inte ser" blir Netflixserie

Redaktionen 9 november 2023

Anthony Doerrs hyllade roman Ljuset vi inte ser tar nu steget från bestsellerlistorna till Netflix. Romanen är en berättelse som sträcker sig genom krigets mörker mot hoppets ljus.

I en tid då världen återigen står inför omvälvande utmaningar, krig flykt och lidande kan Anthony Doerrs Pulitzerprisvinnande roman Ljuset vi inte ser fungera som en litterär fyr som leder vägen mot en djupare förståelse av mänsklig uthållighet och medkänsla. Den berättar historien om en blind fransk flicka och en tysk pojke vars vägar korsas i andra världskrigets Frankrike. 
 
Marie-Laure, den blinda huvudpersonen, flyr med sin far från det naziockuperade Paris till den relativa säkerheten i Saint-Malo. Parallellt följer vi Werner, en ung tysk pojke, vars tekniska begåvning tar honom långt från gruvstaden där han växte upp, till de mörkaste krönarna av nazismen. Det är deras berättelser - såväl åtskilda som sammanflätade - som Doerr mästerligt väver samman till en berättelse som är lika spännande som den är hjärtskärande.
 
Autenticitet i centrum
 
Nu kommer boken som Netlix-miniserie med en rollista där namn som Hugh Laurie, Louis Hofmann och Mark Ruffalo finns med. Men kanske mest betydelsefullt är att regissören Shawn Levy valde en blind skådespelerska att gestalta Marie-Laure, något som enligt Moviezine var extra viktigt för autenticiteten.
 
Anthony Doerr själv har enligt Moviezine uttryckt en djup förhoppning om att serien ska öppna tittarnas ögon för krigets övergångna berättelser, särskilt de som rör barn. Med hänvisning till pågående konflikter från Ukraina till Syrien och återkopplingar till historiska krig, pekar han på betydelsen av att lyfta fram de som oftast förblir osedda.
 

Ljuset vi inte ser

Anthony Doerr 229 kr 229 kr Mjukband