En adelsdam i kök och salong : Betty Gyllensvärd - kvinnan, livet, recepten
Inbunden
Förväntas skickas under v.{{selectedProduct.ReleaseWeek}}
Förväntas skickas under v.{{selectedProduct.ReleaseWeek}}
En adelskvinnas liv & recept i rikt illustrerat praktverk
1800-talet var en tid av självhushållning då nästan allt gjordes från ax till limpa i hemmet. Vardagsmaten kunde kvinnorna laga utan recept, men när det skulle ordnas fest plockade man fram sin receptsamling.
En adelsdam i kök och salong är en rikt illustrerad och vackert formgiven bok med ett varierat urval från Betty Gyllensvärds receptsamling, en samling som omfattade flera hundra recept, på allt från färser och krovar till ”buddingar” och småkakor. Med utgångspunkt i hennes receptsamling tecknas här också hennes liv. Kulturhistoriker Jonas Wallin berättar om Betty medan Eva Helen Ulvros, professor emerita i historia, skildrar utvecklingen för kvinnor under seklet och Ulrica Söderlind, lektor i måltidsvetenskap, gör en djupdykning i recepten.
Jonas Wallin
Jonas Wallin har under snart 40 år arbetat på de kungliga slotten. Han började som museivakt under skolloven och blev senare museilärare och har varit tillsynsman på Riddarholmskyrkan. Sedan 2010 är han kammarmästare på Haga slott hos kornprinsessparet. Han har sedan barnsben haft ett stort historieintresse och blev tidigt fascinerad av det dukade bordet, bland annat då han hade särskilt ansvar för glas- och porslinsförråd samt silverkammare på Kungliga slottet.
En adelskvinnas liv & recept i rikt illustrerat praktverk
1800-talet var en tid av självhushållning då nästan allt gjordes från ax till limpa i hemmet. Vardagsmaten kunde kvinnorna laga utan recept, men när det skulle ordnas fest plockade man fram sin receptsamling.
En adelsdam i kök och salong är en rikt illustrerad och vackert formgiven bok med ett varierat urval från Betty Gyllensvärds receptsamling, en samling som omfattade flera hundra recept, på allt från färser och krovar till ”buddingar” och småkakor. Med utgångspunkt i hennes receptsamling tecknas här också hennes liv. Kulturhistoriker Jonas Wallin berättar om Betty medan Eva Helen Ulvros, professor emerita i historia, skildrar utvecklingen för kvinnor under seklet och Ulrica Söderlind, lektor i måltidsvetenskap, gör en djupdykning i recepten.