BOKTIPS
Gå i terapi med din bokklubb!
Kan man bli klok som en bok? Och blir vi lyckligare och friskare av att läsa? Ja, det verkar faktiskt så … Redan de gamla grekerna insåg litteraturens läkande kraft, och under andra världskriget upptäckte man att de skadade soldaterna återhämtade sig snabbare om de fick läsa böcker.
År 1916 myntades begreppet biblioterapi. Det betyder att man använder läsandet för att hantera livets olika problem. Böcker som terapi helt enkelt.
För oss som läser mycket känns det kanske självklart. Alla har vi nog någon gång upplevt att en viss bok har satt ord på känslor och tankar som vi gått och burit på, och fått oss att inse att vi inte är ensamma.
Men hur gör man då? Vi har bestämt oss för att prova. Det nya året till ära tänker vi välja ut en bok i månaden som vi läser med terapeutiska glasögon. Följ oss här så kanske vi tillsammans kan bli lite lyckligare, klokare och friskare – en bok i taget …
Redaktör Helena förklarar begreppet biblioterapi:
Böckerna i vår biblioterapiserie:
Det tredje ljuset
Decembers biblioterapi:
Claire Keegan är en författarnas författare och räknas till en av de absolut främsta på Irland. Hon lever sitt liv ostört på landsbygden, och när hon skriver en bok vart tionde år så är det en stor händelse. Det tredje ljuset är en modern klassiker och konstant bästsäljare på Irland och Små ting som dessa är den fristående uppföljare vi väntat på i elva år. Dessa två kortromaner fångar julens budskap om empati, hopp och tyst hjältemod i en riktigt läspärla!
Obscuritas
Novembers biblioterapi:
1:a delen i David Lagercrantz NYA deckarserie! Efter världssuccén med sina tre Millennium-böcker inleder David Lagercrantz nu en ny spänningsserie. Här lär vi känna den sympatiska och plågade detektiven Hans Rekke, och den skarptänkta polisen Micaela Vargas – en duo vi kommer vilja följa till vägs ände …
Mannen som dog två gånger
Oktobers biblioterapi:
Richard Osman kommer äntligen tillbaka med en uppföljare om den populära Torsdagsmordklubbben och boken Mannen som dog två gånger. Skratta, gråt, förundras och gläds med det härliga gänget i Torsdagsmordklubben. En riktig härlig bok!
Kvinnor jag tänker på om natten
Septembers biblioterapi:
Mia Kankimäkis Kvinnor jag tänker på om natten är dels en reseberättelse, dels en självbiografi blandat med hejdlös kvinnohistoria. En bok för alla som någonsin velat resa till de platser de läst om.
Kräldjursmemoarer
Augustis biblioterapi:
Silje Ulsteins debutroman Kräldjursmemoarer har älskats av läsare och kritiker. En omtalad psykologisk spänningsroman som kryper under huden på dig!
Sorgen lyckan livet
Julis biblioterapi:
Meg Masons Sorgen lyckan livet är en berättelse om livet, kärleken och äktenskapet, om att förändras och börja om från början. En gripande roman skriven med ömhet, raseri, humor och stor insikt.
Är mor död
Junis biblioterapi:
För alla som läste, eller ville läsa, Vigdis Hjorths hyllade skandalroman Arv och Miljö kommer nu Är mor död med samma lyskraft – men den här gången sätts ljuset på mor.
Älskade barn
Majs biblioterapi:
Ashley Audrains bok Älskade barn är en riktig succé som stormade direkt in på New York Times bästsäljarlista och var nominerad till Årets Bok 2021.
Je m´appelle Agneta
Aprils biblioterapi:
Emma Hamberg har skrivit ett riktigt lyckopiller med sin nya Je m´appelle Agneta. En bokklubbsfavorit som var nominerad till Årets bok 2021.
Klara och solen
Mars biblioterapi:
Nobelpristagaren Kazuo Ishiguros är tillbaka med sin nya roman Klara och Solen. En fantastisk bok som är väldigt lätt att älska.
Bli snäll igen
Februaris biblioterapi:
Geir Gulliksens Bli snäll igen är en djupt mänsklig och rörande roman som sätter fingret på frågor som stannar kvar hos läsaren länge.
Klubben för lyckliga slut
Januaris biblioterapi:
Caroline Säfstrands nya roman Klubben för lyckliga slut bjuder på underbar feelgood med djup. Den har allt som en riktigt bra feelgood ska ha!
LÄS OCKSÅ:
Samtal med Julia Quinn, författaren bakom Bridgerton-serien.