Boktips

Läs böckerna som blir till film och TV!

Redaktionen 15 februari 2024

Bäst som bok eller film? Om detta tvistar den lärde. Ta reda på om boken är bättre genom att läsa den innan du kollar på filmatiseringen. Här presenterar vi femtom böcker som blir till film eller TV under 2024. contentbild_film_TV.jpg

1. Stöld av Ann-Helén Laestadius

Som nioåring blir renskötardottern Elsa vittne till hur en man dödar hennes renkalv. Hon hotas till tystnad och blir smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat. Stöld är en spännande roman om en sällan skildrad verklighet i norr, där människor ställs mot varandra – i generation efter generation.

Premiärdatum: Filmen har premiär 12 april 

Stöld

Ann-Helén Laestadius 89 kr 89 kr

2. Tillbaka till Hemsjö av Maria Wensund

Maria Wensunds hjärtevärmande debutroman Tillbaka till Hemsjö fick filmkontrakt innan den ens släppts. I berättelsen möter vi Bodil som har bestämt sig att livet inte är värt att leva längre på ålderns höst. Hon bestämmer sig att gå på en sista resa till barndomstrakterna i Hemsjö, med sin trofasta labrador Bosse, för att konfrontera sina barndomsminnen och familjehemligheter. Filmparet Colin Nutley och Helena Bergström står för filmatiseringen som förväntas visas på vita duken juldagen i år.

Premiärdatum: Planerad att ha biopremiär juldagen 2024

Tillbaka till Hemsjö

Maria Wensund 89 kr 89 kr

3. Små ting som dessa av Claire Keegan

Den moderna klassikern Det tredje ljuset blev film och släpptes i fjol - och nu har uppföljaren Små ting som dessa (originaltitel Small Things Like These) haft premiär i vår. Handlingen utspelas 1985 när ska Bill Furlong (Cillian Murphy) ska leverera kol till det lokala klostret utanför byn, men hinner upptäcka och konfrontera mörka hemligheter innan dagens slut.

Premiärdatum: Filmen hade premiär för första gången 15 februari

Det tredje ljuset ; Små ting som dessa

Claire Keegan 89 kr 89 kr

4. Sköldpaddor hela vägen ner av John Green

Fem år sedan avslöjade filmstudion att filmen baserad på John Greens personliga roman Sköldpaddor hela väger ner var under produktion. I vår på streamingtjänsten Max kommer vi äntligen få se regissören Hannah Marks tolkning av romanen. Här följer vi Aza, en ung kvinna med OCD, när hon går på jakt efter en försvunnen miljardär och upptäcker sig själv längs vägen.

Premiärdatum: Filmen har premiär under våren på HBO Max

Sköldpaddor hela vägen ner

John Green 169 kr 169 kr Mjukband

5. Fourth wing av Rebecca Yarros

Rebecca Yarros bästsäljande roman Fourth wing tog BookTok med storm och väckt ett stort intresse för genren romantasy. Berättelsen har verkligen allt man kan önska sig inom fantasy: komplexa karaktärer, drakar, magi och stormande kärlek.

Premiärdatum: Tv-serien är under produktion av Amazon

Fourth Wing (svensk utgåva)

Rebecca Yarros 239 kr 239 kr Mjukband

6. Det slutar med oss av Colleen Hoover

Colleen Hoovers romaner har knappast undgått någon i bokvärlden som blivit en sensation världen över. Hon var en relativt okänd författare till Det slutar med oss spreds som en löpeld på BookTok, och nu ska den äntligen bli film. Historien utforskar relationer och djupa hemligheter när huvudkaraktärerna Lily och Ryle navigerar genom kärlekens komplicerade landskap.

Premiärdatum: Filmen har premiär under 2024, oklart vilket datum

Det slutar med oss

Colleen Hoover 79 kr 79 kr Pocket

7. Bridgerton: En oundviklig längtan av Julia Quinn 

Den populära tv-serien Bridgerton baserad på Julia Quinns böcker får en tredje säsong som bygger på En oundviklig längtan. Serien fortsätter att utforska de romantiska intriger och skandaler bland syskonen Bridgerton i London under 1800-talet.

Premiärdatum: Säsong 3 släpps i två delar och har premiär 16 maj och 13 juni på Netflix

En oundviklig längtan

Julia Quinn 179 kr 179 kr Mjukband

8. Super-Charlie av Camilla Läckberg

Sveriges minsta superhjälte ska bli animerad familjefilm baserad på de populära barnböckerna om Super-Charlie skriva av Camilla Läckberg. Här följer vi äventyren av en (nästan) vanlig bebis som upptäcker att han har övernaturliga krafter och använder dem för att bekämpa ondska.

Premiärdatum: Filmen har premiär under julen 2024

9. Trekropparsproblemet av Liu Cixin

Science fiction-romanen Trekropparsproblemet av Liu Cixins ska bli serie med samma namn som den amerikanska titeln på boken - 3 Body Problem. Fem vänner genom fem kontinenter och fem decennier gör omskakande vetenskapliga upptäckter, och ett existentiellt hot väntar när människorna etablerar första kontakt med en avancerad utomjordisk civilisation.

Premiärdatum: Serien har premiär på Netflix 21 mars 2024

Trekropparsproblemet

Liu Cixin 279 kr 279 kr Mjukband

10. En gentleman i Moskva av Amor Towles

Amor Towles roman En gentleman i Moskva släpptes förstå gången 2016 och blev en världssuccé, hyllad av bland annat Barack Obama. Länge har den väntat på att bli filmatiserad – och snart är väntan över. Redan 31 mars i år utkommer första avsnittet i första säsongen med Ewan McGregor i huvudrollen. Handlingen följer den aristokratiska greven som är dömd till husarrest i ett lyxigt hotell i Moskva och utforskar hans liv och relationer under flera årtionden.

Premiärdatum: Seriens första avsnitt har premiär 31 mars 2024 på Showtime

11. Dune del 2 av Frank Herbert

Dune: Part Two, baserad på Frank Herberts klassiska science fiction-mästerverk, är kanske vårens mest efterlängtade filmpremiär. I uppföljaren fortsätter vi följa Paul Atreides tillsammans med Chani och Fremen som strider om kontrollen över den ökenplanet som kallas Arrakis, där det dyrbaraste varan i universum finns – melange.

Premiärdatum: Filmen har biopremiär 28 februari

12. En dag av David Nicholls

Den romantiska serien baseras på David Nicholls roman från 2009 med samma namn. Berättelsen följer Emma och Dexter som träffas på en examensfest. Varje avsnitt följer parets liv och sköra kärlek samma datum under två decennier som på ett intressant sätt visar hur deras relation utvecklas över tid.

Premiärdatum: Serien hade premiär 8 februari på Netflix

13. Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren

En ny tv-serie baserad på Astrid Lindgrens klassiska barnbok som vi längtar efter. Handlingen kretsar kring Ronjas, dotter till rövarhövdingen Mattis, och hennes äventyr i skogen.

Premiärdatum: Serien har premiär någon gång under 2024 på Netflix

14. Ransom Canyon av Jodi Thomas

Det sägs att allting är större i Texas – särskilt dramat i Jodi Thomas roman Ransom Canyon som ska bli tv-serie på Netflix. Detta romantiska drama kretsar kring tre olika ranchfamiljers liv och kärlekar i den pittoreska staden Ransom Canyon i Texas.

Premiärdatum: Serien förväntas ha premiär sent 2024 på Netflix

15. Heartstopper av Alice Oseman

En romantisk dramaserie baserad på den grafiska romanen med samma namn av Alice Oseman. Nu får den en tredje säsong. Vi följer Nick och Charlie, vars komplicerade vänskap utvecklas till kärlek när de navigerar genom tonårens utmaningar.

Premiärdatum: Serien har premiär i september på Netflix