Boktips

Läs böckerna som blir till film och TV!

Redaktionen 15 september 2022

Bäst som bok eller film? Om detta tvistar den lärde. Ta reda på om boken är bättre genom att läsa den innan du kollar på filmatiseringen. Här presenterar vi fem böcker som blir till film eller TV under 2022/2023. contentbild_film_TV.jpg

Stöld - Ann-Helén Laestadius

Inspelningen väntas under 2023

Som nioåring blir renskötardottern Elsa vittne till hur en man dödar hennes renkalv. Hon hotas till tystnad och blir smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat. Stöld är en spännande roman om en sällan skildrad verklighet i norr, där människor ställs mot varandra – i generation efter generation.

Stöld

Ann-Helén Laestadius 169 kr 169 kr Inbunden

Slutet på sommaren - Anders de la Motte

Premiär på Viaplay: Hösten 2023

Slutet på sommaren är första delen i romansviten ”Årstidskvartetten”. Den kretsar kring en femårig pojkes försvinnande i Skåne 1984 och skildrar hur pojkens syster 20 år senare under ett gruppterapisamtal möter en man som berättar om sina oförklarliga minnen av ett barn som försvinner.

Slutet på sommaren

Anders de la Motte 59 kr 59 kr

Svart krabba

Premiär på Netflix: Visas på Netflix

Jerker Virdborgs spänningsladdade roman Svart krabba hyllades i pressen och belönades med Tidningen VI:s litteraturpris 2002 samt nominerades till Sveriges radios romanpris. Nu är den aktuell som film på Netflix!

Svart krabba

Jerker Virdborg 79 kr 79 kr Pocket

En oväntad förälskelse av Julia Quinn

Premiär: Visas på Netflix

Jane Austen möter Bridget Jones i denna succéserie!
Partylejonet Greve Anthony Bridgerton rör sig i Londons överklasskretsar och ryktet säger att han aldrig kommer att gifta sig. Men vad ingen ännu vet är att han nu har valt ut sin blivande. Men hennes präktiga syster tänker göra allt för att stoppa förlovningen ...

En oväntad förälskelse

Julia Quinn 179 kr 179 kr Mjukband

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Premiär: Visas på bio just nu

Hon kallas 'Träskflickan' av byborna som i många år spridit elaka rykten om henne, men hon heter Kya Clark. Kya är långt ifrån den enstöriga flicka som alla tror. När den populäre quarterbacken Chase hittas död i våtmarken blir hon misstänkt för mordet och en mordutredning inleds. Snart uppdagas sanningen om hennes liv ...

Där kräftorna sjunger

Delia Owens 169 kr 169 kr

Döden på Nilen av Agatha Christie

Premiär: Visas på Disney+ och Viaplay

På en glamorös flodbåt förvandlas Hercule Poirots egyptiska äventyr till en skrämmande jakt. En mördare finns bland passagerarna och en idyllisk smekmånad blir krossad av ondska och död. Det är flera offer, flera misstänkta. Vem var det som gjorde det och vems tur är det att se döden i vitögat nästa gång?

Döden på Nilen

Agatha Christie 69 kr 69 kr Pocket

Samtal med vänner av Sally Rooney

Premiär: Visas på HBO

Frances är en skarp och distanserad student och praktikant hos en litterär agent i Dublin. Hennes bästa vän och före detta flickvän är den vackra och självupptagna Bobbi. Duon inleder en oväntad förbindelse med ett gift par och ett skådespel av skiftande lojaliteter och kärleksförbindelser byggs upp mellan de fyra. Samtal med vänner är en roman om avundsjuka, klasstillhörighet, sex, politik, vänskap och kärlek i samtiden berättad med stor tonsäkerhet och värme.

Samtal med vänner

Sally Rooney 69 kr 69 kr Pocket

Efter skandalen av Sarah Vaughan

Premiär: Visas på Netflix

Känd som Storbritanniens snyggaste minister skakas James Whitehouse och hans fru Sophies tillvaro när hans otrohetsaffär med en yngre kollega kablas ut över hela landet. Affären som började med hemliga träffar i Westminsterpalatset slutar med att den yngre kollegan anmäler James för våldtäkt. Någon har också uttalat sig i pressen om hur illa han behandlat henne och sensationslystna journalister ser genast möjligheten att få en högt uppsatt man på fall.

Efter skandalen

Sarah Vaughan 229 kr 229 kr

Pachinko av Min Jin Lee

Premiär: Väntas någon gång under 2022

Denna hyllade historiska roman om tillhörighet och utanförskap blir TV–serie! I en liten fiskeby i Yeongdo, Korea föds 1911 Sunja, efterlängtad dotter till fattiga men stolta föräldrar. Sunja blir gravid med en gift yakuza och detta hotar hela familjens tillvaro. Så när Isak, en kristen tuberkulosdrabbad präst, ber om Sunjas hand uppenbarar sig en lösning genom ett nytt liv i Japan som hans hustru. 

Pachinko är en episk berättelse om familj, identitet, kärlek, död och överlevnad som spänner över fyra generationer och flera årtionden. Den fick ett jublande mottagande när den kom ut i USA.

Pachinko

Min Jin Lee 69 kr 69 kr