Boktips

Episka romaner som är svåra att lägga ifrån sig - 10 boktips

Redaktionen 15 november 2023

Episka böcker är de som tilltalar människans innersta väsen och tar upp livets stora frågor och odödliga teman som kärlek, vänskap, makt och döden. Vi på Månadens Bok har listat både nyare och äldre storslagna romaner som är både gripande och tankeväckande. 
episka-romaner_huvudbild.jpg
Foto: Shutterstock

De anställda av Olga Ravn

En originell, stilistiskt säker och tankeväckande roman om en arbetsplats från det 22:a århundradet. 

De anställda har nominerats till flera priser och fått ett varmt mottagande av kritikerkåren i över 25 länder. Denna skrämmande science-fiction berättelse utspelar sig ombord på ett rymdskepp som möter en ny planet med mystiska föremål. Vi får ta del av korta vittnesmål inför en anonym kommitté där besättningen på skeppet berättar om sig själva. När de mystiska föremålen tas ombord stör de rymdskeppets funktioner och väcker besvärande frågor bland människorna och de människoliknande varelserna ombord - vad deras egentliga jobb och syfte är, vad ett liv är, och vad det betyder att vara mänsklig. 

De anställda

Olga Ravn 269 kr 269 kr

När vi var fåglar av Ayanna Lloyd Banwo

Upptäck en magisk berättelse i samma anda som Toni Morrison och Arundhati Roys romaner!

Darwin och Yejide korsar sina öden på kyrkogården i Port Angles, Trinidad. Båda bär på hemligheter som kan befria dem från sina familjers bördor. Darwin, med en undvikande inställning till döden, och Yejide, som har en unik förmåga att hjälpa själar till andra sidan, konfronteras med sina förflutna på den gamla kyrkogården. Samtidigt står staden inför en eskalerande kris. När vi var fåglar är en fängslande berättelse som kombinerar spänning, övernaturliga element och en kärlekshistoria.

När vi var fåglar

Ayanna Lloyd Banwo 279 kr 279 kr

Ödet och hoppet av Niklas Natt och Dag

En lika spännande som allmänbildande medeltidsberättelse baserad på författarens egen släkthistoria.

Året är 1434. Kalmarunionen skakas av ett uppror i norr, ledd av bergsmannen Engelbrekt Engelbrektsson. Unge Måns Bengtsson skickas för att vinna Engelbrekts gunst och främja sin ätts intressen. Berättelsen tar dig med på en resa präglad av våld, makthunger och girighet. Ödet och hoppet avslöjar medeltidens mest ökända mord i fiktionens värld, skildrat av mördarens sonson i femtonde led - Niklas Natt och Dag.

Missa inte vår intervju med Niklas Natt och Dag om Ödet och hoppet!

Ödet och hoppet

Niklas Natt och Dag 269 kr 269 kr

Systrarna av Jonas Hassen Khemiri

Storslagen familjeberättelse nominerad till Augustpriset 2023.

Tre systrars liv förändras dramatiskt när de flyttar till Jonas kvarter. Kommunicerande på engelska, trots att de är födda i Sverige, verkar systrarnas liv styras av en förbannelse som dikterar att allt man älskar kommer gå förlorat. Ursprunget till denna förbannelse sträcker sig till ett annat land och en annan tid. Över trettio år och flera kontinenter flätas systrarnas och Jonas liv samman genom livskriser, kärlekshistorier och förlusten av vänner. Systrarna är en oemotståndlig roman om främlingskap och flykt, om tidens gång, men framför allt om våra drömmar och deras ofrånkomliga krock med verkligheten.

Systrarna

Jonas Hassen Khemiri 299 kr 299 kr

En ond tid av Deepti Kapoor

Gastkramande action om makt, korruption och släktlojaliteter i det moderna Indien.

I New Delhi, maktens centrum där gränsen mellan kriminalitet och politik är hårfin, drömmer arvingen Sunny om att förändra familjens skamliga rykte. När han träffar journalisten Neda sätts Sunnys drömmar på spel, och det är upp till Sunnys tjänare Ajay att organisera deras hemliga möten. Men Ajay bär också på en mörk hemlighet. En ond tid är en gastkramande thriller och en episk släktkrönika om det moderna Indien, där pengar, kontakter och familjeband avgör allt.

En ond tid

Deepti Kapoor 299 kr 299 kr

Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez

Gabriel García Márquezs mästerverk - i ny översättning!

Historien familjen Buendía - deras drömmar, strävanden och olyckor i den lilla colombianska byn Macondo - spänner över sju generationer. Från början grundad av José Arcadio Buendía möter både byn och släkten sitt oundvikliga slut i denna oförglömliga roman, som betraktas som en av de mest betydande inom den latinamerikanska litteraturen.

Hundra år av ensamhet

Gabriel García Márquez 169 kr 169 kr

Skymning 41 av Kjell Westö

En storartad kärleksroman i en tid av osäkerhet och skörhet.

Under vinterkriget följer vi Molly, en turnerande teaterskådespelerska, och Henry, en journalist vid krigsfronten, när deras relation prövas av krigets inverkan på sanningen och överlevnad. Medan de försöker lappa ihop sin relation efter freden 1940, står de inför det hotfulla fortsättningskriget. 

Läs också: Kjell Westö berättar om Skymning 41.

Skymning 41

Kjell Westö 269 kr 269 kr

Atlas : Historien om Pa Salt av Lucinda Riley, Harry Whittaker

Den avslutande delen av Lucinda Rileys internationella succé om de sju systrarna.

Denna gripande berättelse tar läsaren på en resa genom världen och historien när systrarna samlas på Titan-båten för att ta farväl av sin mystiska far, Pa Salt. Den sjunde systern återfinns och får nyckeln till deras förflutna. Varje sanning ger upphov till nya frågor, och systrarna konfronteras med insikten att de knappt kände sin far och att hans långbegravda hemligheter fortfarande kan påverka deras liv. En oförglömlig avslutning på denna episka berättelse.

Atlas : historien om Pa Salt

Lucinda Riley, Harry Whittaker 259 kr 259 kr

Svindlande höjder av Emily Brontë

En av engelska litteraturens stora klassiker!

Denna svindlande kärlekshistoria från 1847 anses fortfarande vara både nyskapande och modern. Följ Heathcliff, den hittade pojken som kämpar för sin plats i familjen Earnshaw, och hans komplicerade relationer med fosterbrodern Hindley och fostersystern Catherine. När tiden går och händelser inträffar, skiljs Heathcliff och Catherine åt, och hans hämnd blir livets enda drivkraft efter mr Earnshaws död och Catherines giftermål.

Svindlande höjder

Emily Brontë 159 kr 159 kr

Ett litet liv av Hanya Yanagihara

En av 2010-talets mest hyllade och omtalade romaner. 

Fenomenet Ett litet liv kretsar följer en skara vänner mellan ljus och mörker i New York över årtionden. Vi följer JB, Malcolm, Willem och Jude vars vänskap till varandra sätts på prov genom åren. Det är Jude St Francis som håller vännerna samman. Han är en gåtfull advokat med ett traumatiskt förflutet, och förblir en gåta för alla. Det är vänskapen med skådespelaren Willem som utgör en ljuspunkt i Judes liv. Men Jude kommer att slitas mellan självföraktet och kärleken han inte vågar omfamna. 

Ett litet liv

Hanya Yanagihara 229 kr 229 kr

LÄS MER:

12 böcker i en tid av krig & kris

Historiska romaner

Redaktionen tipsar