Boktips

Gabriel García Márquez skapade litterär magi - och nu kan du läsa hans sista roman

Redaktionen 16 april 2024

En av Latinamerikas mest betydelsefulla författare, Gabriel García Márquez, avled 2014 och lämnade efter sig ett magiskt litterärt arv. 10 år senare utkom hans allra sista roman Vi ses i augusti postumt som finns nu tillgänglig att läsa i svensk översättning. 

image6n1ne.png

 

Den sista boken den colombianske Nobelpristagaren Gabriel García Márquez utkom med innan han avled 2014 var Rapport om en kidnappning från 1997. Författarens sista romanbygge var ett ofärdigt manuskript med titeln En Agosto Nos Vemos (Vi ses i augusti i den svenska upplagan) som han började skriva på i början av 2000-talet på ålderns höst när demensen började fördunkla minnet.

Sedan färdigställdes den av hans sista förläggare med familjens godkännande. Nu - ett decennium efter författarens död - kan svenska läsare få tag i den hittills bortglömda kortromanen i översättning av Hanna Nordenhök.

Vi ses i augusti handlar om Anna Magdalena Bach som tar färjan till sin barndoms karibiska ö en gång per år för att lägga blommar på sin mammas grav. En dag på ön tillbringar hon en intensiv natt på ett hotell där passionens flyktiga ögonblick ställer det slentrianmässiga gifta familjelivet hemma på sin spets. Det är berörande berättelse om kärleken, döden, minnet och åldrandet.

Skrev klassiker som kommer att överleva tidens tand

Gabriel García Márquez stora genombrott var Hundra år av ensamhet, en berättelse om uppkomsten och fallet av den fiktiva byn Macondo i Colombia. Sedan boken utkom 1967 har den översats till ett fyrtiotal olika språk och sålts i omkring 50 miljoner exemplar. Den låg även som grund till att García Márquez 1982 tilldelades Nobelpriset i litteratur och var då redan en välkänd och älskad författare världen över. Totalt har han skrivit fler än 20 böcker, många av dem anses vara klassiker i ordets rätta bemärkelse: de läses, uppskattas och studeras än idag och kommer troligtvis bli det långt framöver.

- Han lämnar efter sig en viss litterär berättarstil. Och en författare lämnar alltid efter sig böckerna. Man kan alltid gå tillbaka till Hundra år av ensamhet, till Patriarkens höst, till Kärlek i kolerans tid och alltid hitta någonting. Varje ny läsare hittar någonting nytt i dem, säger litteraturvetaren Tuva Korsström till Svensk Yle.

Magiska realismens fader

Gabriel García Márquezs unika berättarstil kännetecknas av hans fokus på att skildra det magiska i vardagen med bländande metaforer och oförglömliga karaktärer.

Denna stil som kallas magisk realism är när realismen i en berättelse kryddas med drömlika eller övernaturliga inslag. Det är med en sorts gränslös fantasi som García Márquez lyckades sömlöst blanda det realistiska med det mytologiska och övernaturliga, i synnerhet i Hundra år av ensamhet som berättas utifrån Macondo-bybornas perspektiv.

Publicerades mot Gabriel García Márquezs vilja

I hjärtat av Gabriel García Márquezs litterära arv glänser nu en sista pärla som han efterlämnat - men som författaren uttryckte skulle förstöras. Det som blev hans sista romanbygge förblev ett ofärdigt manuskript. Hans söner valde emellertid efter faderns död att låta hans sista förläggare att färdigställa och ge ut Vi ses i augusti eftersom de ansåg att romanen var komplett och innehöll ingredienser som utmärker författarens främsta romaner: kreativ fantasi och en fängslande berättelse berättat med oerhört vackert poetiskt språk.

Nu kan läsare, som Kult magasin beskriver det, få "en sista glimt av Gabriels genialitet".

Vi ses i augusti

Gabriel García Márquez 249 kr 249 kr

Flera böcker av Gabriel García Márquez

Hundra år av ensamhet

Gabriel García Márquez 169 kr 169 kr

Om kärlek och andra demoner

Gabriel García Márquez 99 kr 99 kr

Krönika om ett förebådat dödsfall

Gabriel García Márquez 99 kr 99 kr

LÄS OCKSÅ: 

Karl Ove Knausgård

Oförglömliga romaner

11 starka biografier