"Vem vet vad som händer när vi dör"

Bakom pseudonymen Lars Kepler står det gifta författarparet Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril. Med böckerna om kommissarien Joona Linna – Hypnotisören, Paganinikontraktet, Eldvittnet, Sandmannen och Stalker (årets mest sålda bok 2014!) – har de blivit en av de mest lästa och populära författarna i Sverige och Europa. Vi bad dem berätta om sin nya bok Playground.

Hur skulle ni beskriva Playground?

– Playground är en utpräglad thriller om Jasmin Pascal-Anderson. Hon är en före detta soldat som försöker leva ett vanligt liv. En decemberdag råkar hon och hennes son ut för en fruktansvärd händelse. För att rädda sin son måste hon fatta ett extremt beslut. Alla tror att hon är galen, att hon har fått en krigspsykos. Kanske är det så, men hon törs inte ta risken.

Hur fick ni idén till boken?

– Alexander: För mer än tio år sedan gjorde min pappa en bypass-operation på Karolinska sjukhuset. När han skulle väckas ur narkosen gick något fel, han fick en infarkt och hjärtat stod stilla i flera minuter. När han återvände till livet var han förändrad. Läkaren kallade det för en psykotisk konfusion. Pappa talade om en annan plats som för honom var den verkliga världen. Han pratade om stora mörka vatten och båtar. Han pratade om att jag, Alexander, precis hade besegrat den japanska flottan. Pappa var uppfylld av detta. Jag var en hjälte och han berättade stolt för alla på sjukhuset om sin son, för läkare och sköterskor. Han berättade när han hade besökt mig på mitt stora fartyg. Jag hade visat honom runt. Han hade tittat på köket och befälsmässen och beskrev de speciella besticklådorna, det var som om han hade varit där på riktigt.

  Det tog några veckor, men pappa lärde sig att skilja på världarna och slutade att hävda att jag hade besegrat den japanska flottan. Han skojade ibland om det, men jag vet inte om han släppte övertygelsen eller bara förstod att han måste vara tyst.

  När pappa dog strax före julen 2013 kom det här tillbaka till mig, tanken på den värld han trodde sig ha sett, tanken på att den kanske verkligen finns där. Vem vet vad som händer när vi dör?

  Playground är en psykologisk thriller som tar avstamp i den här tanken, i den farliga laddning som uppstår om man faktiskt är övertygad om att man vet vad som händer på den andra sidan. Jag och Alexandra pratade om detta och fick tillsammans idén om Jasmin. Det var en otroligt suggestiv upplevelse för oss båda när vi klev in i hennes liv – för tänk om Jasmin har rätt?

Era böcker om Joona Linna har varit en enorm framgångssaga. Hur kommer det sig att ni nu väljer att skriva något annat?

– För oss känns det som om vissa berättelser söker upp oss, fulla av kraft och lockelser. Det var nästan som en förälskelse med Playground. Vi kände att vi hade fått en idé som var stark och unik, som vi var tvungna att följa hela vägen.

Hur skiljer sig Playground från böckerna om Joona Linna?

– Playground är en thriller, men det finns inga poliser med i intrigen. I Joona Linnaserien följer man alltid flera huvudkaraktärer, medan Playground helt domineras av en enda huvudperson.

Vad kommer läsaren känna igen från böckerna om Joona Linna?

– Spänningen, det är samma sorts spänning, med korta kapitel och hög hastighet. Och den fysiska närvaron, känslan av vara med om det som sker. Playground utgår från strikt realism som kombineras med en fantasifull intrig.

Hur ser ni själva på liv efter döden?

– I Playground tror Jasmin att hon har sett vad som väntar på andra sidan. Alla andra är övertygande om att det rör sig om en krigspsykos, att det hon trodde sig se när hennes hjärta stod stilla bara är hjärnans panikartade reaktion på syrebristen. Vi spekulerar inte själva i ett liv efter detta, vi försöker leva här och nu, men Arvid Carlsson som fick Nobelpriset 2000 för upptäckten av signalämnet dopamin i hjärnan, tror att vi sannolikt går in i en upplevelse av evighet när vi dör.

Vad vill ni att läsaren ska ta med sig från Playground?

– Det är en spännande och annorlunda upplevelse som förhoppningsvis påminner oss alla om livets värde, att det är nu vi lever och att detta faktiskt är fantastisk.

Skriver ni redan på något nytt?

– Vi håller för fullt på med nästa kriminalroman om Joona Linna. Vi har hittat en väldigt stark historia och är inne i ett kreativt flöde.