Aktuellt

5 böcker du inte vill ha olästa - av kvinnor, för ALLA!

Redaktionen 1 mars 2023

Det här är berättelsen om vanliga kvinnor som har skapat historia, det här är kvinnors kamp i århundraden för att få delta i samhället på samma villkor som män. Det här är internationella kvinnodagen, det här är den 8 mars. contentsida_kvinnodagen.jpg

Över hela världen firar olika kvinnogrupper den internationella kvinnodagen. Även Förenta nationen (FN) firar detta datum och i många länder är det en nationell helgdag. Kvinnor från världens alla kontinenter, allt som oftast med olika etnisk, språklig, kulturell, ekonomisk och politisk bakgrund firar dagen och ser tillbaka på mer än nittio års kamp för jämlikhet, rättvisa, fred och utveckling. Vi firar denna dag genom att ge dig starka och viktiga berättelser om kvinnor av kvinnor. 5 böcker du inte vill ha olästa - av kvinnor, för ALLA!

1. En våldsam kärlek: Vägen till ett värdigt liv av Jessica MacDowall

Jessica MacDowall är tv-producent sedan tjugo år tillbaka och har bland annat producerat omtalade dokumentärserier som En våldsam kärlek och En kropp till salu för SVT. Nu debuterar hon som författare med den självbiografiska boken En våldsam kärlek där hon för första gången berättar om sina egna erfarenheter av våld i nära relationer.

En våldsam kärlek : vägen till ett värdigt liv

Jessica MacDowall 279 kr 279 kr Inbunden

2. Flicka, kvinna, annan av Bernardine Evaristo

När ”Flicka, kvinna, annan” tilldelades Bookerpris 2019 blev Evaristo den första svarta kvinnan som mottagit priset, trots att det delats ut under femtio års tid; en nästan ironiskt tydlig bld av den skevhet i litterär representation som Evaristo engagerar sig i att försöka förändra. Läs den!

Flicka, kvinna, annan

Bernardine Evaristo 239 kr 239 kr Inbunden

3. Jag vill sätta världen i rörelse : en biografi över Selma Lagerlöf

Den första kvinnliga nobelpristagaren i litteratur hette Selma Lagerlöf och hon är än i dag den enda svenska författare att tilldelas nobelpriset i litteratur. År 1914 blev hon också den första kvinnan som blev invald i Svenska Akademin. Hon var folkkär, världsberömd och hyllad. I boken får du läsa om en levande, mångsidig skildring av en kvinna som banade nya vägar - både i livet och i litteraturen.

Jag vill sätta världen i rörelse : en biografi över Selma Lagerlöf

Anna-Karin Palm 259 kr 259 kr Inbunden

4. Kvinnor jag tänker på om natten av Mia Kankimäki

Vad kan en fyrtioårig barnlös kvinna göra med sitt liv, gå i historiska kvinnors fotspår. Mia Kankimäki säger upp sig från sitt jobb och hyr ut lägenheten för att resa till Tanzania och följa Karen Blixen. Kankimäki inspireras av äldre tiders äventyrare, som Nellie Bly, amerikanskan som 1890 reste jorden runt på 72 dagar med bara en handväska. Om de här kvinnorna klarade sig i världen för hundra år sedan, varför inte hon?
Kvinnor jag tänker på om natten är dels reseberättelse, dels självbiografi, hejdlös kvinnohistoria och en bok för alla som någonsin velat resa till de platser de läst om.

Kvinnor jag tänker på om natten

Mia Kankimäki 159 kr 159 kr

5. Elise och allting därefter av Veronika Malmgren

En fantastisk roman om tre generationer kvinnor, moderskap och systerskap, och att ärva och bära sin historia. Elise växer upp i Ostpreussen och hösten 1944 rycker Röda armén närmare och det blir alltmer osäkert för hennes familj att vara kvar på gården. Långt senare reser Marthe norrut tillsammans med sin pojkvän för att slå läger på en myr någonstans i de jämtländska skogarna, där han vill leva utanför samhället. 1988 besöker nioåriga Annie sin mormor i Västtyskland och iakttar saker som med barnets blick är svåra att greppa. "Elise och allting därefter" är en berättelse om att lämna allt och tvingas börja om på nytt.

Elise och allting därefter

Veronika Malmgren 239 kr 239 kr Inbunden

LÄS OCKSÅ:

Malin persson Giolito

Vi hat träffat Åsa Ericsdotter

Övervintring, förläggarens gripande förord.