Författarporträtt

Anders de la Motte: "Har man gillat Bortbytaren kommer man älska Glasmannen"

Redaktionen 22 september 2023

Anders de la Motte, en av Sveriges främsta deckarförfattare, är aktuell med andra boken i den hyllade Asker-serien, Glasmannen. Med sitt informativa och målande berättande fångar han läsaren direkt.

image9q35.png
Foto: Jeffery Richt

Serien om Leo Asker är den första planerade serien Anders de la Motte gör. Inför serien om Asker har han tänkt annorlunda, de la Motte berättar att den är något han ruvat på länge.

– Jag har inte velat skriva serier förut då jag har varit rädd för att bli uttråkad, tänk om jag tröttnar? Därför var det viktigt för mig att bygga en värld som är så öppen och vid att jag kan göra nästan vad jag vill samtidigt som jag håller kvar i samma huvudperson. 

Polisyrket präglar skrivandet

Genom att skapa en speciell polisavdelning som inte jobbar med vanliga fall på vanliga sätt öppnar de la Motte för möjligheten att leka fritt inom krimgenren. Exempelvis kan han ta genvägar i handlingen, precis så som Asker kan göra genom polishuset, berättar de la Motte med ett leende. 

 – Idén till böckerna kommer från när jag jobbade i Stockholm som ung polisaspirant. I korridoren på kontoret fanns det tre stängda dörrar. Vi trodde att det var tomma kontor tills det en dag kom en man med en smörgåstårta. Ut tittade rödögda mintdoftande herrar och efter det såg vi dem aldrig igen. Vilka var de? Vad jobbar de med? Vad gjorde de där?

Anders de la Mottes tidigare karriär som polis speglar hans skrivande. Med intressanta detaljer och vetskapen om hur poliser pratar och beter sig, skriver han på ett informativt och målande sätt. 

– Min grundutbildning som författare kommer däremot från kommunbiblioteket i Bjuv. Där har jag läst mig igenom böcker av fantastiska författare. Man kan säga att jag programmerat mig med litteratur och att jag sedan utvecklar mitt skrivande med detaljer från polisyrket. 

Vänder på det könsstereotypa

Redan i Askerseriens första del, Bortbytaren, fick vi följa den tuffa kvinnan Leonore Asker, arkitekturläraren Urban Explorern och olycksfågeln Martin Hill. De la Motte menar på att han med avsikt valt att gestalta personerna på det viset för att vända på de könsstereotypa normerna. Läsarna har gett Leo och Martin ett fantastiskt mottagande, berättar han. Och i Glasmannen återvänder de älskade karaktärerna. 

– Har man gillat Bortbytaren så kommer man älska Glasmannen. Jag tycker själv att den blev ännu bättre och jag hade väldigt roligt när jag skrev.

Framtiden för Leo Asker ser ljus ut. De la Motte berättar att det känns riktigt roligt att skriva om karaktärerna och han lovar åtminstone två böcker till. Känns det fortsatt kul kan vi förvänta oss mer. 

Glasmannen

Anders De la Motte 269 kr 269 kr

Bortbytaren

Anders De la Motte 89 kr 89 kr

LÄS OCKSÅ: 

Böcker som får dig att skratta och le!

Conny Palmkvist

Helenas boktips