Ann Cleeves: "Det finns inget bättra än att sitta vid köksbordet, dricka te och skapa karaktärer"

Den omåttligt populära författaren Ann Cleeves är bosatt i Northumberland i nordöstra England. Innan hon blev författare på heltid arbetade hon som övervakare på kvinnojourer och inom sjöräddningen. Hennes skrivande började när hennes man, som är ornitolog, var tillsynsman på en i övrigt obebodd ö. Idag har Cleeves deckare omarbetats till många TV-serier och finns översatta till ett flertal språk. Nu kommer Ann med första boken i en helt ny serie och inför det fick vi en pratstund med henne. 

Många av våra medlemmar känner redan till både dig och dina böcker väl, men för de som inte gör det, vem är du?
Jag skriver traditionella deckare och jag är förmodligen mest känd för mina böcker om Shetlandsöarna och Vera Stanhope. Båda serierna har även blivit TV-serie.
Jag älskar vilda, dystra och lite öde platser och det är dessa jag ofta porträtterar i mina böcker.

Berätta om nya boken, Albatross?
Albatross utspelar sig i norra Devon, en vacker del at Storbritannien där jag växte upp. En man hittas mördad på stranden där de två floderna Taw och Torridge mynnar ut i havet. Till en början verkar det som att han var hemlös men hans bakgrund är mer komplicerad än så. Han har en albatross tatuerad i nacken och det verkar mer och mer som att han varit hemsökt av skuld och har sökt upprättelse.

Albatross är första delen i en helt ny serie. Vad är den största skillnaden mellan denna serie och dina tidigare?
Den här boken har ett gäng helt nya karaktärer och jag hoppas att flera av dem kommer återkomma i framtida romaner. Huvudpersoner i boken är poliskommissarien Matthew Venn och hans make Jonathan. Matthew är uppvuxen i ett strikt kristet samhälle och blev förskjuten av sina föräldrar när han gav upp sin tro. Jonathan driver ett konstcenter och är mindre strikt och mer avslappnad. Den största skillnaden mellan denna och tidigare serier är att jag ser den mer som ett ensembelverk. Jag vill utforska huvudkaraktärerna och människorna runt omkring dem, deras relationer och vänskap. Den handlar inte om bara en man.

Vilka tankar och känslor vill du väcka hos dina läsare?
Jag vill att mina läsare ska uppskatta historierna jag skriver och förlora sig i dem. Det är inget fel med verklighetsflyende underhållning. En av karaktärerna I boken är en kvinna med inlärningssvårigheter. Hon är baserad på en väldigt självständig ung kvinna, en nära väns dotter som har Downs syndrom. Det skulle kännas fantastiskt om läsarna kunde beundrar hennes mod och inte lägga någon vikt vid hennes svårigheter.

Din meritlista med böcker börjar bli väldigt lång. Vad är hemligheten bakom att fortsätta vara inspirerad och sugen på att skriva?
Ja, jag har skrivit över trettio romaner nu men jag kan inte ens föreställa mig att jag skulle sluta! Jag älskar att förlora mig själv i en bok. Båda som läsare och som författare. Det finns inget bättra än att sitta vid köksbordet, dricka te och skapa karaktärer och en riktigt bra plot.

Vad har du för relation till Sverige? Har du någon gång varit här?
Ja, jag har varit i Sverige ett par gånger och det har alltid varit jättetrevligt! Förra året var jag inbjuden till Smålands Litterturfestival och det var en fantastisk upplevelse att resa omkring i regionen och träffa läsarna och andra författare.    

Känner du till några svenska författare?
Ja, jag träffar ganska ofta skandinaviska författare på olika litteraturfestivaler och arrangemang. Förra sommaren träffade jag t.ex. Tova Alsterdal på ett event i Frankrike och jag har jobbat med Johan Theorin på en stor festival för kriminallitteratur i England. Ja, och så träffade jag såklart flera svenska författare när jag var i Småland förra året.

Slutligen, har du något riktigt bra boktips du vill dela med dig av?
Oh, det finns så många briljanta unga kriminalförfattare just nu – jag tror vi är inne i en ny guldålder för kriminallitteratur - som jag vill tipsa om. Det är så svårt att bara välja en. Det finns en sån stor variation på deckare nu. Det finns något för alla! 😊

Tack, Ann!

Topplista

Ann Cleeves

Tomma luften

Ann Cleeves 59 kr 59 kr

Vild eld

Ann Cleeves 209 kr 209 kr

Albatross

Ann Cleeves 249 kr 249 kr