Mattias Edvardsson: "Min fru säger att ingen är lika rädd för grannar som jag"

Namn: Mattias Edvardsson
Bor: Löddeköpinge utanför Lund
Bästa platsen att skriva på: i ett ljudisolerat rum med kala väggar
Bästa platsen att läsa på: utomhus i sol
Bästa maten: italienskt
Bästa utflyktsmålet: Österlen
Bästa söndagssysselsättningen: läsa i en solstol
Författarförebild: Hemingway och Bukowski
Dold talang: kan alla tyska prepositioner
Skulle aldrig: hoppa bungyjump

För de som inte känner dig sedan tidigare, vem är du?
Familjefar i mina bästa år som jobbat som gymnasielärare i sjutton år. Jag debuterade som författare 2012 och har skrivit för både vuxna, ungdomar och barn. För två år sedan fick jag ett genombrott som författare med boken En helt vanlig familj som gavs ut i trettiotre länder över hela världen.

Berätta om nya boken, Goda grannar?
Den inleds med att Bianca, en tvåbarnsmor i fyrtioårsåldern, blir påkörd utanför sitt hus av en granne. Samtidigt som hon kämpar för sitt liv på sjukhuset får läsaren genom tillbakablickar följa vad som pågått i grannskapet under de två år som gått sedan Bianca och hennes familj flyttade dit. Var det som hände verkligen en olycka?

Var hittade du inspirationen och idén till boken?
Min fru säger att ingen är lika rädd för grannar som jag. När vi letade hus tittade hon på planlösning och vackra trädgårdar, men för mig var det viktigast med insynsskydd. Vilken mardröm att hamna i klorna på en attacksocial granne som står utanför sovrumsfönstret innan man ens hunnit vakna.

Hur känns det med dina egna grannar inför boksläppet? Kommer du ge ett ex. av boken till dem alla som sommarpresent, eller hoppas du hellre på att de inte läser? 😉
Vi är välsignade med väldigt trevliga grannar, så de ska absolut få var sin bok. Det läskiga är ju att de när som helst kan få för sig att sälja sina hus. Och vem flyttar då in?

Goda grannar är din tredje spänningsroman. Är du sugen på att skriva i någon annan genre? Det verkar ju t.ex. vara en trend med författare som testar på att skriva barnböcker.
Jag har skrivit två ungdomsromaner och två bilderböcker tidigare. I höst är jag aktuell med en novell för tonåringar i boken Första gången och en bilderbok som heter Lussa lagom.

Sommar och semester står inför dörren. Hur spenderar du din sommar?
Sverige är som bäst på sommaren. Corona eller ej så stannar vi hemma. Det finns så mycket att uppleva i vårt vackra land.

Och till sist, har du några riktigt bra boktips för hängmattan, som du vill dela med dig av?
Om man gillar psykologisk spänning som jag, kan jag tipsa om Älskade barn av Romy Hausmann och Familjen Lambs hemlighet av Lisa Jewell.

Tack, Mattias!

Läs mer om den nya boken Goda grannar här 

Topplista