Maria Ernestam: "Livet rymmer mången försakelse men då och då en bakelse."

Maria Ernestam har skrivit tolv böcker och hennes berättelser rör sig mellan olika genrer, romaner, spänning och humor. Nu är hon tillbaka med Knäckta ägg och krossade hjärtan – en alldeles omöjlig påsk som är en rolig och underfundig berättelse om relationer, svek och att komma igen. 

För de som inte känner dig sedan tidigare, hur skulle du beskriva dig själv?
En disciplinerad och flitig grubblare, därtill trofast och med en förkärlek för det vackra och lätt galna i tillvaron, det senare gärna beskrivet i en originell och tankeväckande formulering.  

Och hur skulle du beskriva nya boken Knäckta ägg och krossade hjärtan?
En underfundig och rolig berättelse, en bångstyrig blandning av ensamhet, mellanmänskligt trassel och humor som på djupet handlar om försoning, självrespekt och om att förstå vilka som är ens vänner och vem som älskar en – på riktigt.

Vad önskar du att som läsare tar med sig när man läst Knäckta ägg och krossade hjärtan?
Att livet rymmer mången försakelse men då och då en bakelse. Att tillvaron kan förändras snabbt men att det går att ta sig igenom ganska mycket om man har hyggliga människor omkring sig. Att man kan fundera en extra sväng på sina grannar och om man nu verkligen ska skaffa de där hönsen. Framför allt önskar jag varje läsare några riktigt goda skratt. Det behöver vi alla just nu.

Nya boken utspelar sig under påsken och den förra under julen. Kommer det en tredje bok om någon annan högtid sedan? Midsommar kanske?
Min morfar brukade citera att ”Orsa kompani lovar ingenting bestämt”. Men det är inte omöjligt. I så fall ligger midsommar närmast till hands.

Dina böcker har blivit särskilt populära i t.ex. Frankrike där du bl.a. vunnit flera litterära priser. Vad tror du det beror på att just fransmännen gillar dem?
Fransmännen är inte rädda för dramatik, känslomässiga toppar och dalar, färgstarka personligheter och en viss vansinnighet i tillvaron. Jag tror att de finner allt detta i mina böcker. De tycker dessutom om de starka kvinnorna som ibland går på tvärs mot gängse normer.   

Du har över tio böcker på dig meritlista i flera olika genrer som spänning, humor och romaner. Hur kommer det sig att du valt att varva så i ditt skrivande?
Det är inget medvetet val. Upphovet till varje bok är ju en idé och den idén bestämmer utformningen av berättelsen. Ett mysterium, ett brott, en relation, en absurd händelse – då kan det bli en thriller, en psykologisk spänningsroman, en humoristisk skröna eller en mångbottnad släktkrönika.

Vilken genre läser du själv helst?
Det jag främst söker i en bok är originalitet. Samt ett njutbart språk och formuleringar värda att lägga på minnet. Finner jag det läser jag gärna olika genrer även om jag har en viss förkärlek för en välskriven psykologisk thriller eller en vass relationsroman.     

Till sist: har du något riktigt bra boktips att dela med dig av till våra medlemmar?
Jag väljer en pärla som gått något under radarn i Sverige. Tyska Dörte Hansens Körsbärslandet kan beskrivas som såväl en gripande släktroman om tre kvinnor som en komisk kulturkrock mellan mondäna storstadsmänniskor och folk på landet. Boken bjuder både sorg och satir, väjer inte för de stora frågorna men bjuder däremellan på befriande skratt åt tillvarons krumbukter.     

Tack, Maria!

Topplista