Författarmöten
Solvej Balle: "Det tog 30 år från att jag fick idén..."
Den litterära sensationen Solvej Balle är Sverigeaktuell med tredje delen i romansviten Om uträkning av omfång. Berättelsen om Tara Selter som fastnar i den 18 november har hyllats av kritikerna. Romansviten är planerad att bli en septologi och idag är fem av böckerna utgivna i Danmark. De första tre böckerna blev tilldelade Nordiska rådets litteraturpriset år 2022. Månadens bok fick en pratstund med Solvej Balle under hennes Sverigebesök i april.
Din huvudkaraktär, Tara, fastnar i den 18 november. Hur kommer det sig att du valde just det datumet?
- I början trodde jag att det skulle vara den 17 oktober, jag visste inte att det skulle bli den 18 tills senare. Man väljer ett datum och provar ett tag – men det fungerade inte riktigt med den 17 oktober. Det var inte så medvetet utan mer som en fråga, vilken dag är det? Långsamt blev det den 18 november, vilket jag tycker funkade. Under skrivandet av bok två fick jag veta att det var en bra dag för att utforska fler årstider, för om du åker norrut finns det snö och om du tar dig söderut så är det sommar.
Solvej Balle föddes 1962 i Danmark och som 24-åring debuterade hon med romanen Lyrefugl. Därefter uppmärksammades Balle under 1990-talet för verket Enligt Lagens bokstav: fyra berättelser om människan, en av den danska litteraturens mest lovprisade romaner. Balle försvann senare från offentligheten och flyttade till ön Ærø söder om Fyn. Nästan 30 år senare publicerades den första delen av Om uträkning av omfång, idén till romanen hade Balle burit med sig sedan år 1987. Tanken uppstod en morgon då tappade hon sin väckarklocka i golvet – tiden gick sönder. En idé som senare utvecklades till en historia som förenar skildringar av vardagen med inslag av övernaturliga element.
"Det tog 30 år från att jag fick idén till att jag kom fram till att det skulle vara sju böcker"
- Det var någonting som hände väldigt långsamt, det tog 30 år från att jag fick idén till att jag kom fram till att det skulle vara sju böcker. I början trodde att det var en bok, sedan två och därefter fyra – och sen sju delar. Jag hade inte en idé om att jag skulle skriva sju böcker, utan mer vad är det här för material och hur utvecklas det?
Balle har etablerat sig som en betydande röst inom den samtida skandinaviska litteraturen. Kulturnytts kritiker Nina Asarnoj benämner Balle som litteraturens Einstein och romansviten har uppmärksammats för sitt unika berättande, läsaren kastas mellan spänning och stillsamhet. Svenska Dagbladet hyllar den tredje delen och skriver att drygt 700 sidor in i Tara Selters uppochnedvända universum är man beredd att stanna i tusen dagar till.
Vad har varit mest utmanande med skapandet av Om uträkning av omfång?
- Det är en märklig idé, det skulle kanske fungera bättre som film. Men varför är det en bok? Jag behövde vänta för att berättelsen skulle utvecklas, processen att vänta var konstig och när det inte går som man tänkt. Till exempel trodde jag att bok fem skulle ta en annan riktning, sen kom jag på att nej, det går så här. När du är förvirrad och inte vet vart du ska – det är utmanande.
"Lyssna på de små sakerna i livet i stället för en storartad historia"
Finns det någon särskild författare som har påverkat ditt skrivande?
- Det finns så många jag kan nämna. Jag vet inte om de har påverkat mitt skrivande eller om de är en del av mitt sätt att tänka. Elsa Morantes med romanen Historien. Men jag läste också Ulysses av James Joyce, som utspelar sig under en dag. Något som har varit viktigt för mig är nya franska romaner, det får en att lyssna på de små sakerna i livet i stället för en storartad historia.
Hur är din skrivprocess, har du några rutiner som hjälper dig att gå in i den kreativa världen?
- När det verkligen fungerar bra, då går jag upp fem på morgonen och tar med mig min dator till sängen. Den bästa rutinen är när jag börjar väldigt tidigt och skriver hela dagen. Att börja innan världen vaknar, direkt från sömnen när det inte finns för mycket material i huvudet.
I den tredje delen är Tara Selter fortsatt fast i den 18 november. Hon har genomfört flera försök i hopp om att kunna återvända till den vanliga tidslinjen, men hittills har det bara varit misslyckanden. Tara har prövat att skapa nya årstider genom att resa både norr- och söderut. Nu upptäcker hon att hon inte är enda som fastnat i den 18 november.
Läs Om uträkning av omfång:
LÄS OCKSÅ: