Aktuellt

Ge bort en prisvinnare i jul

Redaktionen 5 december 2023

Julklappstrubbel? Nu kan du sluta leta! Det har delats ut många bokpriser i år, och alla vinnare är garanterat riktigt bra läsning som passar många. 

Årets bok 2023

Folk som sår i snö av Tina Harnesk

Máriddjas är en 85-årig kvinna som får en cancerdiagnos och väljer att hålla den hemlig från sin man, Biera. Hon jämför sin situation med att avliva ett husdjur, en jämförelse som chockerar hennes läkare. Parallellt berättas historien om Kaj och Mimmi, ett par som flyttar till ett orenoverat hus i Norrbotten, där de hoppas på att lösa både personliga och familjerelaterade problem och mysterier.

Folk som sår i snö

Tina Harnesk 89 kr 89 kr

Augustpriset 2023

Svensk skönlitteratur:

Jävla Karlar av Andrev Walden

I Andrev Waldens romandebut som utspelar sig på 2980-talt avslöjas en ung pojkes verklighet efter ett familjebråk, där han lär sig att mannen han trott vara hans far inte är det. Berättelsen utforskar pojkens uppväxt i skuggan av 68-rörelsen, präglad av mödrar som föraktar män och en rad styvfäder. Det är en berättelse om kärlekens början och slut, om familjedynamik och om att ha sju olika fäder under sju år

Jävla karlar

Andrev Walden 329 kr 329 kr Inbunden

Svensk facklitteratur:

Zorn av Per Svensson

Ett välskrivet och omfattande porträtt av Anders Zorn, som strävar efter att skildra konstnären bortom myter och schabloner. Zorn, känd för sina livfulla målningar av kvinnor och för sin förmåga att fånga ljus och tyg, var inte bara en konstnärlig virtuos utan också en global entreprenör och eftertraktad porträttmålare. Boken utforskar Zorns resa från Mora till internationell berömmelse, och hur han slutligen förlorade sig själv trots sin framgång.

Zorn - ett liv, en tid

Per Svensson 299 kr 299 kr Inbunden

Barn- och ungdomslitteratur:

Vitsippor och pissråttor av Oskar Kroon och Hanna Klinthage

"Vitsippor och pissråttor" kombinerar mörka teman med humor i ett syskonporträtt för 9-12-åringar. Boken följer den yngre brodern Kajs perspektiv när han ser sin äldre bror Krister utsättas för grov mobbning och tar till en kreativ och desperat motattack. Hanna Klinthages teckningar kompletterar berättelsen och bidrar till en fin balans mellan allvar och hopp.

Vitsippor och pissråttor

Oskar Kroon 199 kr 199 kr Inbunden

Svenska deckarakademins priser

Bästa svenska kriminalroman:

Levande och döda av Christoffer Carlsson

I "Levande och döda", den tredje fristående delen i Hallandssviten, inträffar en tragisk händelse i den lilla orten Skavböke. Berättelsen inleds 1999 när en lokalbo upptäcker kroppen av den 18-årige Mikael Söderström, brutalt mördad, i en bil. Åratal senare, under en het julidag, inträffar ännu ett mord i samma by, vilket återupplivar byns mörka minnen och skapar oro bland invånarna som fruktar att en seriemördare kan vara i farten

Levande och döda

Christoffer Carlsson 269 kr 269 kr

Bästa översatta kriminalroman:

På ett ögonblick av Jo Callaghan

I en tankeväckande och djupt mänskliga deckar samarbetar kriminalintendent Kat Frank, änka och ensamstående mamma, med en AI-polis vid namn Lock. Locks tekniska förmågor kompletteras av Kats mänskliga intuition och erfarenhet, vilket blir avgörande när de står inför ett kallt fall med två försvunna personer. 

 

På ett ögonblick

Jo Callaghan 299 kr 299 kr Inbunden

Bästa svenska debut:

En bondes död av Negar Naseh och David Sandström

"En bondes död" är första delen i Brännliden-serien, skriven av författaren och läkaren Negar Naseh och musikern David Sandström. Berättelsen tar sin början när en kvinna hittar sin man död hemma på bondgården i en västerbottnisk by, en händelse som till att börja med avfärdas som en olycka eller självmord. När sextioåriga Marita, en utredare hos Stockholmspolisen, återvänder till byn för att återhämta sig, dras hon in i fallet. Tillsammans med en ung kollega, Bahar, börjar hon avslöja bygdens mörka hemligheter.

En bondes död

Negar Naseh,David Sandström 269 kr 269 kr Inbunden

Bästa Barn- och ungdomsdeckare:

Morsan är haffad av Daniel Sjölin & Klara Bartilsson: 

"Morsan är haffad", en bilderbok med text av Daniel Sjölin och illustrationer av Klara Bartilsson, berättar historien om Karl Hygge, vars värdefulla skogshuggarmaskin blir saboterad. Det  leder till att han inte längre kan hugga träd. Polisen misstänker att Sabeltands och storasysters mamma är den skyldiga, men när den mystiska Clementine Bardolle von der Lanken anländer, förändras situationen dramatiskt.

Passar för 3-6 år. 

Morsan är haffad

Daniel Sjölin,Daniel Sjölin 199 kr 199 kr Inbunden

Bästa faktabok:

Drottningar och pretendenter av Carina Burman

"Drottningar och pretendenter" av Carina Burman är en hyllning till gamla tiders pusseldeckare, skriven av och för äkta deckarnördar. Fokuserat på kvinnliga författare från deckarnas guldålder, belyser boken sex brittiska och ett 30-tal svenska författarskap, såväl stora namn som bortglömda talanger. 

Drottningar och pretendenter : Om guldålderns deckarförfattarinnor

Carina Burman 289 kr 289 kr Inbunden

Barnradions bokpris

Kuben av Nils Lundkvist

"Kuben"  är en spännande och gripande berättelse som utforskar teman som frihet, diktatur, vänskap och familj genom ögonen på John, en ung pojke som konfronteras med en oväntad gäst och märkliga händelser på familjens gård. Medan starka känslor som avundsjuka och oro genomsyrar berättelsen, tar boken med läsaren på en resa genom en värld präglad av politiskt förtryck och hemligheter, där Johns upptäckter leder honom in i en farlig kamp för rättvisa och sanning.

Passar 9-12 år. 

Kuben

Nils Lundkvist 199 kr 199 kr Mjukband

Nobelpriset 2023: Jon Fosse

Det andra namnet

Första delen i Jon Fosses storverk Septologin, som berättar om två konstnärer vid namn Asle och deras parallella liv. 

Det andra namnet : Septologin I-II

Jon Fosse 269 kr 269 kr Inbunden

Jag är en annan

Andra delen i Septologin.

Jag är en annan : Septologin III-V

Jon Fosse 269 kr 269 kr Inbunden

Ett nytt namn

Tredje och sista delen i storverket Septologin.

Ett nytt namn : Septologin VI-VII

Jon Fosse 299 kr 299 kr Inbunden

Melancholia

Inlevelsefull roman om en av Norges genom tiderna största konstnärer, Lars Hertervig.

Melancholia

Jon Fosse 199 kr 199 kr Storpocket

Morgon och kväll

Med sin typiskt melodiska prosa berättar Jon Fosse om två dagar i en människas liv: dagen man föds och den dag man dör. 

Prosa 1

Kortare och längre prosatexter ur Fosses verk genom flera decennier.

Prosa 1

Jon Fosse 269 kr 269 kr Inbunden

Prosa 2

Del två av böckerna med Fosses samlade prosatexter.

Prosa 2

Jon Fosse 269 kr 269 kr Inbunden

Hundmanuskripten

Tre roliga noveller skriva ur hundens perspektiv!

Hundmanuskripten

Jon Fosse 229 kr 229 kr Mjukband

Trilogin

Trilogin är Jon Fosses hyllade och prisade kärlekstrilogi om Asle och Alida. 

Trilogin

Jon Fosse 299 kr 299 kr Inbunden

Läs också

Julklappstips för litteraturälskare