Bild på Ung mans färd mot natt + Bild på Helga +
Bild på Ung mans färd mot natt + Bild på Helga +
PAKET Art nr. 210699

Paket: Nesser & Ohlsson

578 kr 

Paketet innehåller:

Paketet innehåller:

Ung mans färd mot natt

Redaktionens val

Nessers deckare är i en klass för sig! Med värme och humor berättar han en ganska hemsk historia. /Helena

Är det alltid fel att döda? Kommissarie Barbarotti får ett fall som förbryllar …

Det är försommar i Kymlinge när en idrottslärare hittas död i sin egen hall. Kriminalinspektör Borgsen, kallad Sorgsen, får fallet på sitt bord. Men när ett andra mord inträffar får kommissarierna Gunnar Barbarotti och Eva Backman rycka in. De börjar snart ana att offren kanske också varit förövare …

Det hör inte till vanligheterna att idrottsläraren och före detta mångkamparen Allan Fremling äter pizza. Eller dricker cola. Verkligen inte, om det finns någonting han värnar lite extra om i livet så är det kosten. Men just den här majkvällen är det betygen som ska sättas. Och finns det något mer Allan värnar om så är det att ge eleverna exakt vad de förtjänar. Klockan nio är endast fyra av sju klasser klara och läraren är hungrig som en varg. Således slår han det förbjudna numret till pizzerian och beställer hemkörning. Tjugo minuter senare knackar det på dörren. Men när Fremling öppnar ser han inte något platt pizzakartong, utan en kraftig pistol, i den framsträckta handen. Pistolen ger ifrån sig tre dämpade paff innan idrottsläraren faller handlöst mot golvet.

Om du är ett elvaårigt endabarn och får reda på att din mor dödat din far, då har du ett problem. Med de orden ska kriminalinspektör Borgsen, kallad Sorgsen för sin dystra framtoning, någon dag börja sin självbiografi. Om han bara orkar. Efter pandemin har han åkt på det där som kallas postcovid. Just den här majkvällen har han gått och lagt sig klockan nio och sovit orolig några timmar när telefonen ringer. En medelålders man har hittats död femtio meter från inspektörens dörr, på Tussilagovägen 12 B. ”Men jag är ju så trött”, tänker Sorgsen.

”Tre kulor i kroppen och en oäten pizza”, säger kommissarie Eva Backman. Hennes sambo och tillika kollega Gunnar Barbarotti lägger till att det finns en odrucken colaburk och en femtiolapp också, samt konstaterar att de har noll namn på listan över misstänkta. Det är ingen vidare analys, men fallet är Sorgsens och de båda kommissarierna är bara underhuggare. ”Sorgsen, ja.”, säger Barbarotti och Backman hör den oroliga undertonen.

Men det är först när hon, en bit in i den famlande utredningen, frågar om namnet på en kvinna som äger en katt och får svaret: ”Han var född i Grums”, som Backman verkligen börjar ana hur det är ställt med Sorgsens utmattade hjärna.

Nåja, det är inte mycket mer än tiden som går framåt denna försommar. Men när den trötte inspektören ringer till Barbarotti och Backman en tidig morgon och berättar att det ligger ett nytt lik, denna gång med tillhörande cykel, nedanför hans balkong, tar fallet en ny vändning ...

”Jag är svårt förtjust i Håkan Nesser, för han har någonting som en majoritet av deckarförfattarna saknar, nämligen humor.” Leif GW Persson, TV4 Nyhetsmorgon
”Med en alldeles egen ton och ett finurligt språk har denna deckargigant trollbundit både kritiker och läsare i över trettio år.” Crimetime Award
Helhetsbetyg: 5. Briljant. BTJ-häftet nr 12 2024. Pia Lindenstrand.
”Det skulle vara en mycket mörk och tung historia om inte Nesser lättat upp det hela med sin sedvanliga, underbara humor. Det är snitsiga dialoger och beskrivningar med ironisk udd. Det finns även verkligt rörande partier och naturen beskrivs precis lagom mycket för att man ska kunna föreställa sig de olika miljöerna från sommarsömniga Kymlinge till de norrländska vidderna. Helhetsbetyg: 5 – Briljant” BTJ-häftet nr 12, 2024
"Som alltid med Håkan Nessers spänningsromaner så är tempot långsamt och eftertänksamt, läsningen är vilsam och mysig. ... Berättelsen säger saker om både samhället och livet." Och dagarna går, blogg

Håkan Nesser föddes 1950 i Kumla och arbetade som högstadielärare i Uppsala innan han blev författare på heltid. Han debuterade 1988 med kärleksromanen Koreografen. Den följdes bland annat av tio kriminalromaner om kommissarie van Veteeren, uppväxtskildringarna Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö, Piccadilly Circus ligger inte i Kumla och Skuggorna och regnet, New York-romanen Maskarna på Carmine Street, London-romanen Himmel över London, samt åtta böcker om kommissarie Gunnar Barbarotti i Kymlinge, varav Det kom ett brev från München nominerades till Svenska Deckarakademins pris Årets bästa svenska kriminiralroman. Håkan Nessers böcker har sålt i över 20 miljoner exemplar världen över och blivit översatta till ett trettiotal språk. Han är filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet. Hösten 2020 tilldelades Håkan Nesser Crimetime Award i kategorin Årets hederspris, med motiveringen: ”Med en alldeles egen ton och ett finurligt språk har denna deckargigant trollbundit både kritiker och läsare i över trettio år … I år vill vi hylla en gudabenådad berättare och stilist som låter filosoferandet och det goda samtalet ta minst lika stor plats som de väl konstruerade intrigerna.”

  • Format Inbunden
  • Art.Nr 210351
  • Förlag Albert Bonniers Förlag
  • Genre Romaner
  • ISBN 9789100805081
  • Utg.år 2024

Paketet innehåller:

Helga

Redaktionens val

”En finstämd relationsthriller! Bengt Ohlsson är en mästare på att skildra känslolivets alla nyanser.” /Helena

Tjugo år efter succén Gregorius är det dags för Helgas historia …

Bengt Ohlsson vann både läsarhjärtan och Augustpriset med sin bästsäljande roman Gregorius. I hans nya roman möter vi pastor Gregorius hustru Helga. Hon som var så förälskad i en annan att hon desperat bad sin doktor om hjälp att undkomma makens närmanden. Trettio år senare hör en okänd man av sig – i en chiffonjé har han hittat doktor Glas dagbok. Där finns uppgifter som är både upprörande och skrämmande …  

Bästa fru Berg!
Mitt namn är Hans E Wiedemann och jag handlar sedan många år med antika möbler. Nyligen kom en chiffonjé i min ägo, och när jag rengjorde den fann jag en lönnlåda som öppnades av en fjäder i klaffen. I lådan låg en större ansamling papperslappar. Det visade sig vara en dagbok som jag antar att chiffonjéns föregående ägare har skrivit. Eftersom han är avliden, och inte har några efterlevande, tog jag mig friheten att läsa den. Somliga lappar är daterade, andra inte, men jag har försökt ordna dem kronologiskt efter bästa förmåga.
Dagboken innehåller uppgifter som inte bara är upprörande och komprometterande, både för Er och andra, utan i vissa fall – om de nu stämmer – direkt kriminella.
Jag är övertygad om att dagboken är av stort intresse för Er. Till en början tänkte jag överlämna den till polisen, men av hänsyn till Er vill jag först ge Er en möjlighet att ta del av innehållet.
Jag har fått göra en del efterforskningar för att hitta Er, men Ni kan vara lugn för att jag har gått diskret till väga.
Med utmärkt högaktning
Hans E Wiedemann

Helga läser igenom brevet en gång till, och sen ytterligare en. För varje gång hoppas hon att innehållet ska förändras, att hon missuppfattat något. Orden ”komprometterande”, ”kriminella” och ”polisen” lyser som eldskrift. 

Nyss var hennes liv enkelt. Hon är just hemkommen från en badresa med Signe, den numera vuxna dottern som alla tror är pastor Gregorius. Älskaren, som i själva verket är Signes fader, försvann redan när kärleksbarnet låg i magen. Likaså gjorde förälskelsen.

Helga har aldrig berättat sanningen för Signe. Eller för sin man Ivar, som hon har två söner med. Varför skulle hon det? Signe har det bättre som dotter till en avliden pastor, än som oäkting. Och Ivar har sina egna hemligheter … Efter att ha råkat höra ett telefonsamtal en sen kväll är Helga säker på att hennes man har en älskarinna. Och ska hon vara ärlig så fyller det henne med lättnad.

Den enda som vet vad som hänt i Helgas förflutna är hennes bästa väninna. Men nu hotas det bedrägliga lugnet. En man börjar stryka runt huset – och älskaren tar oväntat kontakt.

Helga inser att hon måste konfrontera den mystiska brevskrivaren. Det förflutna ter sig plötsligt skrämmande – och i dagboken står såklart sanningen om pastor Gregorius död …

"En angenäm läsupplevelse som dröjer sig kvar. Helhetsbetyg: 4. Mycket bra." Lukas Ernryd, BTJ-häfte nr 15, 2024
"”Helga” av Bengt Ohlsson är en av Sveriges bästa romaner. ... Jag blir fullständigt golvad av Bengt Ohlsson." Expressen
"En varm, generös och ömsint historia om pastorns hustru." Skånska Dagbladet
"En skoningslös och trösterik roman." Kulturnytt i P1, SR
  • Format Inbunden
  • Art.Nr 210351
  • Förlag Albert Bonniers Förlag
  • Genre Romaner
  • ISBN 9789100805081
  • Utg.år 2024

Bengt Ohlsson, född 1963, är bosatt i Stockholm. Han debuterade 1984 med romanen Dö som en man, sa jag. År 2000 fick Bengt Ohlsson ett andra genombrott med den stora romanen Se till mig som liten är – en bred och träffsäker uppväxtskildring i Stockholmsmiljö och ett nästan plågsamt övertygande skilsmässodrama. Med Gregorius fick han 2004 års skönlitterära Augustpris. 2011 nominerades han återigen till Augustpriset för romanen Rekviem för John Cummings.

PAKETET INNEHÅLLER

Redaktionens val

Nessers deckare är i en klass för sig! Med värme och humor berättar han en ganska hemsk historia. /Helena

Är det alltid fel att döda? Kommissarie Barbarotti får ett fall som förbryllar …

Det är försommar i Kymlinge när en idrottslärare hittas död i sin egen hall. Kriminalinspektör Borgsen, kallad Sorgsen, får fallet på sitt bord. Men när ett andra mord inträffar får kommissarierna Gunnar Barbarotti och Eva Backman rycka in. De börjar snart ana att offren kanske också varit förövare …

Det hör inte till vanligheterna att idrottsläraren och före detta mångkamparen Allan Fremling äter pizza. Eller dricker cola. Verkligen inte, om det finns någonting han värnar lite extra om i livet så är det kosten. Men just den här majkvällen är det betygen som ska sättas. Och finns det något mer Allan värnar om så är det att ge eleverna exakt vad de förtjänar. Klockan nio är endast fyra av sju klasser klara och läraren är hungrig som en varg. Således slår han det förbjudna numret till pizzerian och beställer hemkörning. Tjugo minuter senare knackar det på dörren. Men när Fremling öppnar ser han inte något platt pizzakartong, utan en kraftig pistol, i den framsträckta handen. Pistolen ger ifrån sig tre dämpade paff innan idrottsläraren faller handlöst mot golvet.

Om du är ett elvaårigt endabarn och får reda på att din mor dödat din far, då har du ett problem. Med de orden ska kriminalinspektör Borgsen, kallad Sorgsen för sin dystra framtoning, någon dag börja sin självbiografi. Om han bara orkar. Efter pandemin har han åkt på det där som kallas postcovid. Just den här majkvällen har han gått och lagt sig klockan nio och sovit orolig några timmar när telefonen ringer. En medelålders man har hittats död femtio meter från inspektörens dörr, på Tussilagovägen 12 B. ”Men jag är ju så trött”, tänker Sorgsen.

”Tre kulor i kroppen och en oäten pizza”, säger kommissarie Eva Backman. Hennes sambo och tillika kollega Gunnar Barbarotti lägger till att det finns en odrucken colaburk och en femtiolapp också, samt konstaterar att de har noll namn på listan över misstänkta. Det är ingen vidare analys, men fallet är Sorgsens och de båda kommissarierna är bara underhuggare. ”Sorgsen, ja.”, säger Barbarotti och Backman hör den oroliga undertonen.

Men det är först när hon, en bit in i den famlande utredningen, frågar om namnet på en kvinna som äger en katt och får svaret: ”Han var född i Grums”, som Backman verkligen börjar ana hur det är ställt med Sorgsens utmattade hjärna.

Nåja, det är inte mycket mer än tiden som går framåt denna försommar. Men när den trötte inspektören ringer till Barbarotti och Backman en tidig morgon och berättar att det ligger ett nytt lik, denna gång med tillhörande cykel, nedanför hans balkong, tar fallet en ny vändning ...

”Jag är svårt förtjust i Håkan Nesser, för han har någonting som en majoritet av deckarförfattarna saknar, nämligen humor.” Leif GW Persson, TV4 Nyhetsmorgon
”Med en alldeles egen ton och ett finurligt språk har denna deckargigant trollbundit både kritiker och läsare i över trettio år.” Crimetime Award
Helhetsbetyg: 5. Briljant. BTJ-häftet nr 12 2024. Pia Lindenstrand.
”Det skulle vara en mycket mörk och tung historia om inte Nesser lättat upp det hela med sin sedvanliga, underbara humor. Det är snitsiga dialoger och beskrivningar med ironisk udd. Det finns även verkligt rörande partier och naturen beskrivs precis lagom mycket för att man ska kunna föreställa sig de olika miljöerna från sommarsömniga Kymlinge till de norrländska vidderna. Helhetsbetyg: 5 – Briljant” BTJ-häftet nr 12, 2024
"Som alltid med Håkan Nessers spänningsromaner så är tempot långsamt och eftertänksamt, läsningen är vilsam och mysig. ... Berättelsen säger saker om både samhället och livet." Och dagarna går, blogg

Produktinfo

Om Håkan Nesser

Håkan Nesser föddes 1950 i Kumla och arbetade som högstadielärare i Uppsala innan han blev författare på heltid. Han debuterade 1988 med kärleksromanen Koreografen. Den följdes bland annat av tio kriminalromaner om kommissarie van Veteeren, uppväxtskildringarna Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö, Piccadilly Circus ligger inte i Kumla och Skuggorna och regnet, New York-romanen Maskarna på Carmine Street, London-romanen Himmel över London, samt åtta böcker om kommissarie Gunnar Barbarotti i Kymlinge, varav Det kom ett brev från München nominerades till Svenska Deckarakademins pris Årets bästa svenska kriminiralroman. Håkan Nessers böcker har sålt i över 20 miljoner exemplar världen över och blivit översatta till ett trettiotal språk. Han är filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet. Hösten 2020 tilldelades Håkan Nesser Crimetime Award i kategorin Årets hederspris, med motiveringen: ”Med en alldeles egen ton och ett finurligt språk har denna deckargigant trollbundit både kritiker och läsare i över trettio år … I år vill vi hylla en gudabenådad berättare och stilist som låter filosoferandet och det goda samtalet ta minst lika stor plats som de väl konstruerade intrigerna.”

Fäll ihop flik
Läs mer om boken

Redaktionens val

”En finstämd relationsthriller! Bengt Ohlsson är en mästare på att skildra känslolivets alla nyanser.” /Helena

Tjugo år efter succén Gregorius är det dags för Helgas historia …

Bengt Ohlsson vann både läsarhjärtan och Augustpriset med sin bästsäljande roman Gregorius. I hans nya roman möter vi pastor Gregorius hustru Helga. Hon som var så förälskad i en annan att hon desperat bad sin doktor om hjälp att undkomma makens närmanden. Trettio år senare hör en okänd man av sig – i en chiffonjé har han hittat doktor Glas dagbok. Där finns uppgifter som är både upprörande och skrämmande …  

Bästa fru Berg!
Mitt namn är Hans E Wiedemann och jag handlar sedan många år med antika möbler. Nyligen kom en chiffonjé i min ägo, och när jag rengjorde den fann jag en lönnlåda som öppnades av en fjäder i klaffen. I lådan låg en större ansamling papperslappar. Det visade sig vara en dagbok som jag antar att chiffonjéns föregående ägare har skrivit. Eftersom han är avliden, och inte har några efterlevande, tog jag mig friheten att läsa den. Somliga lappar är daterade, andra inte, men jag har försökt ordna dem kronologiskt efter bästa förmåga.
Dagboken innehåller uppgifter som inte bara är upprörande och komprometterande, både för Er och andra, utan i vissa fall – om de nu stämmer – direkt kriminella.
Jag är övertygad om att dagboken är av stort intresse för Er. Till en början tänkte jag överlämna den till polisen, men av hänsyn till Er vill jag först ge Er en möjlighet att ta del av innehållet.
Jag har fått göra en del efterforskningar för att hitta Er, men Ni kan vara lugn för att jag har gått diskret till väga.
Med utmärkt högaktning
Hans E Wiedemann

Helga läser igenom brevet en gång till, och sen ytterligare en. För varje gång hoppas hon att innehållet ska förändras, att hon missuppfattat något. Orden ”komprometterande”, ”kriminella” och ”polisen” lyser som eldskrift. 

Nyss var hennes liv enkelt. Hon är just hemkommen från en badresa med Signe, den numera vuxna dottern som alla tror är pastor Gregorius. Älskaren, som i själva verket är Signes fader, försvann redan när kärleksbarnet låg i magen. Likaså gjorde förälskelsen.

Helga har aldrig berättat sanningen för Signe. Eller för sin man Ivar, som hon har två söner med. Varför skulle hon det? Signe har det bättre som dotter till en avliden pastor, än som oäkting. Och Ivar har sina egna hemligheter … Efter att ha råkat höra ett telefonsamtal en sen kväll är Helga säker på att hennes man har en älskarinna. Och ska hon vara ärlig så fyller det henne med lättnad.

Den enda som vet vad som hänt i Helgas förflutna är hennes bästa väninna. Men nu hotas det bedrägliga lugnet. En man börjar stryka runt huset – och älskaren tar oväntat kontakt.

Helga inser att hon måste konfrontera den mystiska brevskrivaren. Det förflutna ter sig plötsligt skrämmande – och i dagboken står såklart sanningen om pastor Gregorius död …

"En angenäm läsupplevelse som dröjer sig kvar. Helhetsbetyg: 4. Mycket bra." Lukas Ernryd, BTJ-häfte nr 15, 2024
"”Helga” av Bengt Ohlsson är en av Sveriges bästa romaner. ... Jag blir fullständigt golvad av Bengt Ohlsson." Expressen
"En varm, generös och ömsint historia om pastorns hustru." Skånska Dagbladet
"En skoningslös och trösterik roman." Kulturnytt i P1, SR

Produktinfo

  • Format Inbunden
  • Art.Nr 210351
  • Förlag Albert Bonniers Förlag
  • Genre Romaner
  • ISBN 9789100805081
  • Utg.år 2024

Om Bengt Ohlsson

Bengt Ohlsson, född 1963, är bosatt i Stockholm. Han debuterade 1984 med romanen Dö som en man, sa jag. År 2000 fick Bengt Ohlsson ett andra genombrott med den stora romanen Se till mig som liten är – en bred och träffsäker uppväxtskildring i Stockholmsmiljö och ett nästan plågsamt övertygande skilsmässodrama. Med Gregorius fick han 2004 års skönlitterära Augustpris. 2011 nominerades han återigen till Augustpriset för romanen Rekviem för John Cummings.

Fäll ihop flik
Läs mer om boken
  • Ung mans färd mot natt
  • Helga

Fler böcker av samma författare

Mord i julmörkret

Arne Dahl, Helena Dahlgren, Åke Edwardson, Inger Frimansson, Amanda Hellberg, Håkan Nesser, Johan Theorin, Dag Öhrlund 279 kr 279 kr

Den sorgsne busschauffören från Alster

Håkan Nesser 249 kr 249 kr

Det kom ett brev från München

Håkan Nesser 269 kr 269 kr

Intrigo

Håkan Nesser 219 kr 219 kr

Schack under vulkanen

Håkan Nesser 249 kr 249 kr

Föda åt min hämnd

Bengt Ohlsson 259 kr 259 kr

Gregorius

Bengt Ohlsson 99 kr 99 kr

Mammas vidriga kompis

Bengt Ohlsson 159 kr 159 kr

Midsommarnattsdrömmar

Bengt Ohlsson 229 kr 229 kr

Min perfekta man

Bengt Ohlsson 79 kr 79 kr

Pengarna

Bengt Ohlsson 139 kr 139 kr

Bäst pris just nu

Gravglänta

Mattias Edvardsson 289 kr 199 kr

Natthuset

Jo Nesbø 289 kr 199 kr

Darling : om Lilian och prins Bertil

Helena Dahlgren 259 kr 229 kr

Demon Copperhead

Barbara Kingsolver 299 kr 229 kr

Bokhandeln vid havet

Kristan Higgins 279 kr 249 kr

Vargens unge

Johanna Holmström 289 kr 199 kr

Skyggdjur

Ulrika Rolfsdotter 269 kr 239 kr

Älskarinnan

Monica Rehn 289 kr 259 kr

Tvisten

Mia Edwall Insulander 279 kr 199 kr

Kärlekens idioter

Emma Hamberg 289 kr 199 kr

Landet som försvann

Catharina Ingelman-Sundberg 269 kr 199 kr

Trollet som hittade hem

Lars Lerin 339 kr 299 kr

Tondövas riksförbund presenterar

Kristin Emilsson 279 kr 249 kr

Den långa vägen

Ewa Klingberg 279 kr 249 kr

Nu när man är död : En roman om Cornelis Vreeswijk

Göran Greider 289 kr 259 kr

Mödramärg

Tina Harnesk 279 kr 249 kr

Syndafallet

Johannes Selåker 269 kr 239 kr

Kärlekens mirakel

Barbara Taylor Bradford 269 kr 239 kr

Ordet är mord

Anthony Horowitz 249 kr 219 kr

Hon som blev kvar

Riley Sager 259 kr 229 kr

Konsten att åldras utan värdighet

Clare Pooley 279 kr 249 kr

Stormens vrede

Arnaldur Indridason 299 kr 269 kr

Bröllopsmordet i Cornwall

Fiona Leitch 219 kr 189 kr

Följ med mig

Catherine Isaac 269 kr 239 kr

Tolv otämjda hästar

Anne Holt 279 kr 249 kr

Hansan : Ett handelsimperiums uppgång och fall

Dick Harrison 399 kr 359 kr

Sy - 10 matchande nyckelplagg till modegarderoben

Ann Ringstrand 559 kr 499 kr

Paket: Holmström & Hamberg

578 kr 358 kr