Boktips

Alla böcker i Ölandssviten i rätt ordning

Redaktionen 22 september 2023

Johan Theorins Öland bär på många hemligheter. Deckarna i Ölandssviten är hyllade både i Sverige och internationellt. Här kan du läsa om alla böckerna i den framgångsrika serien om rysande mordgåtor på semesterparadiset Öland. 

image8igkc.png
Fotograf: Jesper Petersen

Johan Theorins debut Skumtimmen från 2007, blev den första boken i den omtyckta Ölandssviten som följer den pensionerade sjökaptenen Gerlof Davidsson. Debuten hyllades som årets bästa kriminalroman och finns nu översatt till över 20 språk. Den senaste delen i serien är Ristmärken som utkommer i höst. Nedan listar vi alla böckerna i sviten i rätt ordning. 

1. Skumtimmen 

På en sensommardag i början av 70-talet, försvinner en liten pojke spårlöst på Öland, och trots flera dagars intensiv sökning återfinns han aldrig. 20 år senare får Julia, pojkens mor, ett oväntat telefonsamtal från ön. Det är hennes far, sjökaptenen Gerlof Davidsson, som ber henne att komma tillbaka till Öland för att hjälpa honom med efterforskningar kring försvinnandet. När hon återvänder till sin barndomsö, börjar hon för första gången höra om Nils Kant – en man som en gång skapade rädsla i bygden. Även om han dog innan pojken försvann, sägs han ibland vandra på det öländska alvaret i skymningen.

Skumtimmen

Johan Theorin 139 kr 139 kr


2. Nattfåk

När den kraftiga storm som kallas fåken drar in över Öland gör man bäst i att hålla sig hemma. Fåken som kommer med is, snö och dimma och som drar med sig allt i sin väg. I Johan Theorins Nattfåk har det blivit vinter på ön. Familjen Westin har nyligen flyttat dit från Stockholm, till en stor gammal ödegård som de tänker renovera. Snart får de höra en del ruskiga sägner om stället. Sådant som naturligtvis bara är skrock och vidskepelse. Eller ...?

Nattfåk

Johan Theorin 139 kr 139 kr

3. Blodläge 

Ovanför klippkanten vid det övergivna stenbrottet i byn Stenvik står nybyggda lyxvillor sida vid sida med stenhuggarnas små baracker. Vid påsk, när snön smält, får flera av husen nya invånare. Men grannsämjan fungerar inte alltid som det är tänkt och svartsjuka och misstänksamhet börjar gro bakom husväggarna. Och den här våren kommer flera personers liv att förändras för alltid ...

Blodläge

Johan Theorin 179 kr 179 kr

4. Rörgast

Den åldrade sjökaptenen Gerlof Davidsson störs mitt i natten av en ung pojke som berättar om ett skepp med döda och döende sjömän samt en galen man med yxa. Detta inträffar i början av midsommarhögsäsongen på norra Öland. En besökare från det förflutna återvänder för att kräva en gammal skuld och lämnar förödelse i sin väg. Endast Gerlof börjar inse vem mannen är och varför han hämnas på en hel släkt. Han är den enda som tidigare mött mannen och bevittnat skrämmande händelser på en kyrkogård.

Rörgast

Johan Theorin 139 kr 139 kr

5. Benvittring

På en ödslig strand på Öland hittas en man död i ett stenras. När polisen Tilda Davidsson anländer till platsen, upptäcker hon även benrester från en annan man som en gång var i sällskap med hennes äldre släkting Gerlof Davidsson. Även om den åldrande skepparen Gerlof är skör och sjuk, känner han sig tvungen att utreda varför en gammal tragedi fortfarande sprider rädsla och hat på ön. Mordet på stranden är bara början på en komplex historia.

Benvittring

Johan Theorin 249 kr 249 kr


6. Ristmärken

På vinterkalla Öland, år 2001, blir den höggravida polisen Tilda indragen i ett mystiskt fall vid en öde kustgård. Spåren leder tillbaka till 1940-talets försvarshemligheter och kopplar samman hennes äldre släkting Gerlof. En skrämmande historia vävs samman där en mördare från det förflutna är redo att slå till igen. 

Ristmärken

Johan Theorin 269 kr 269 kr

LÄS OCKSÅ:

Romaner och deckare för djurvänner!

Topplista

Biblioterapi